viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.09.23 @ 14:18
OGLAS

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentirao je presudu u slučaju “Križančevo Selo” pa njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Karakter presude u slučaju Križančevo Selo možemo promatrati na dva načina. Najprije osuđujućim dijelom presude za Sarajlića potvrđen je zločinački karakter ratnih djelovanja ARBiH nad hrvatskim stanovništvom na tom prostoru i s tim možemo biti zadovoljni. Teza o legitimnoj vojnoj akciji i čistoj vojničkoj pobjedi o kojoj godinama govori muslimansko vodstvo na ovaj način je osporena. U Križančevom Selu se dogodio ratni zločin, a evo sada imamo i presudu.

OGLAS

S druge strane ne možemo biti zadovoljni izrečenim kaznama. Od 7 optuženih samo jedna osoba je dobila kaznu zatvora, dok su ostali oslobođeni. Sama priroda zločina ukazuje kako jedna osoba to nije mogla napraviti. Stječem dojam kako je sud vodio računa da kazni počinjeni zločin ali da ne potvrdi zapovjednu odgovornost kadra ARBiH. Likvidacije ljudi nije mogla počiniti jedna osoba bez organizirane pomoći i podrške. Vjerujem kako će u žalbenom postupku Tužiteljstvo uvjeriti drugostupanjski sud o kakvoj prirodi zločina se radi u Križančevom Selu. Bojim se da ću morati reći kako je politika imala utjecaja na rad Suda BiH jer najveće stratište hrvatskog naroda u Lašvanskoj dolini pa i u BiH završilo je tek s jednom osuđenom osobom. Ako znamo da je sam kazneni postupak bio obilježen prijetnjama i ucjenama svjedocima čak i premlaćivanjem ponuđenom je dovoljno indicija da se u Križančevom Selu ipak događalo nešto što je sud propustio odlučiti. Na ovaj način praksa suda je ponovno potvrdila kako neke žrtve vrijede više, a neke manje, kako su neki veći, a neki manji zločinci. Presuda sasvim sigurno ne može biti zadovoljavajuća za sve žrtve počinjenog zločina te se nadam kako će u žalbenom postupku ta, nepravda biti ispravljena”, naveo je Cvitanović.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM