viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.09.23 @ 11:26
OGLAS

Inflacija u Bosni i Hercegovini bilježi daljnje usporavanje i u srpnju je na godišnjoj razini iznosila 4 posto.

Ovo je deveti mjesec zaredom da cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju bilježe pad na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini u strpnju u odnosu na lipanj inflacija bilježi pad od 0,2 posto, piše Indikator. 

OGLAS

Inflaciju i dalje podpiru cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine veće za 8,7 posto, potom stanovanje, voda, električna energija, plin (rast 8,7 posto), restorani i hoteli (7,7 posto),  ostala dobra i usluge (9,8 posto)…

OGLAS

Za pad cijene najviše su zaslužne usluge prijevoza koje su jeftinije 13,2 posto na godišnjoj razini, te odjeća i obuća koje bilježe pad za 5,1 posto.

OGLAS

Predhodno objavljeni podaci entitetskih zavoda za satistiku pokazali su razlike u smirivanju inflacije  – godišnja inflacija u FBiH pala je na 2,8 posto u srpnju, dok se u Repuiblici Srpskoj drži na znatno viših 5,2 posto.

Ako se promatra prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine, inflacija u BiH je imala rast od 8,5 posto.

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjescima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljnjim rastom cijena hrane.

Posljednje prognoze Centralne banke BiH iz lipnja ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu, prema ovoj instituciji, iznosi 8,3%, dok su očekivanja za 2024. godinu 5,5%.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM