viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 18:33

Izborno povjerenstvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je konstatiralo da je jedini kandidat za predsjednika SDA koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović. Sjednica Izbornog povjerenstva SDA održana je danas, u okviru priprema za 8. Sabor Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. listopada 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka propisanih rokova, prikupljanja svih prijedloga koje su dostavile općinske, gradske, županijske i regionalne organizacije, i razmatranja dostavljenih prigovora, Izborno povjerenstvo je na današnjoj sjednici razmatralo prispjele kandidature za organe koji se biraju na predstojećem 8. Saboru SDA – priopćeno je iz te stranke. U priopćenju se navodi da je mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika imalo 116 općinskih/gradskih organizacija, devet županijskih i šest regionalnih organizacija Stranke, te organizacija SDA Brčko Distrikta. Tri općinske/gradske organizacije nisu konstituirale organe u ovom mandatnom periodu, te nisu imale pravo predlaganja, dok jedna općinska organizacija nije dostavila prijedlog. Izborno povjerenstvo je konstatiralo da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović. Od 112 pristiglih kandidatura iz općinskih/gradskih organizacija, Izborno povjerenstvo je nakon provedene procedure i rješavanja prigovora odbacilo devet pristiglih kandidatura općinskih organizacija za predsjednika Stranke. Pet kandidatura je odbačeno zbog predlaganja većeg broja kandidata, što je u suprotnosti sa Pravilima i Uputstvom za izborni proces utvrđenim na organima Stranke. Preostale četiri kandidature su odbačene zbog toga što su dostavljene od neovlaštenih organa ili neovlaštenih osoba koji nisu u bazi članstva Stranke, neblagovremenog dostavljanja kandidatura, te zlouporabe pečata. Takve kandidature nisu uvažene niti jednom od predloženih kandidata na koje su se odnosile. Kandidata za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet županijskih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta. Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri županijske/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija – navode iz SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored navedenog, Izborno povjerenstvo je na današnjoj sjednici sačinilo listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasovanjem birati devet potpredsjednika. Svi sudionici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacijskom povjerenstvu u roku od dva dana – navodi se u priopćenju.

Oglasi
LM