viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.02.24 @ 14:33

Tek što smo ušli u drugi mjesec 2024. godine, a na i onako preopterećenom političkom spektru Bosne i Hercegovine dobili smo ili ćemo dobiti četiri nove stranke.

Tako su iz organizacije ReSTART BiH najavili da iz neformalnog aktivističkog angažmana kreću u formiranje političke stranke. U Zenici je 1. veljače održana Skupština osnivača političke organizacije POKRET koji predvode pojedini aktuelni ministri i zastupnici u Zeničko-dobojskoj županiji.

OGLAS

Polovinom siječnja donedavni kadar SDA Šemsudin Mehmedović je predstavio novi politički subjekt, stranku Naprijed. Usitnjavanje političke scene u BiH dosad je u pravilu bilo daleko prisutnije kod Bošnjaka i Srba nego kod Hrvata, ali se i tu počinju mijenjati odnosi.

OGLAS

Naime, bivši predsjednik HDZ-a ZDŽ Ivo Tadić, koji je i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je u veljaču osnivanje stranke Hrvatski demokratski savez.

OGLAS

Prema nekim procjenama, jedna politička stranka dolazi na svakih 30.000 stanovnika u BiH. To je podatak koji BiH lansira na prvo mjesto u Europi. Ni naivni neće pomisliti da se ovdje radi o visokom stupnju demokracije i zrelosti političkog pluralizma, već je biti političar bez obzira na kojem nivou, od općinskog do državnog, najpoželjnije, često i najplaćenije zanimanje u siromašnoj državi kakva, nažalost, jeste BiH.

Ilustracije radi, za Opće izbore 2022. bilo je ovjereno 145 političkih subjekata, od toga 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Dvije godine ranije, na lokalnim izborima “interes” je bio još veći, bilo su prijavljena 543 politička subjekta (333 nezavisna kandidata, 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet listi nezavisnih kandidata).

Koji su najčešće motivi osnivanja novih stranaka? Procjene kažu da je zbir proračuna svih nivoa u BiH na godišnjem nivou veći od 10 milijardi KM, i to je prilika koju mnogi žele ugrabiti.

Nije zanemariv ni novac koje stranke dobivaju od države, približno 20 milijuna KM godišnje iz svih proračuna. Dalje, trgovina mjestima u biračkim odborima je također primamljiva i isplativa. Sjetimo se Nezavisne liste za Doboj na izborima u Mostaru?! Nove stranke nastaju i dijelom kada pojedinci nezadovoljni statusom u matičnoj partiji ili povećanih apetita krenu u (ne)izvjesnu političku avanturu.

A šta je potrebno za osnivanje stranke u BiH? Mnogo manje papira i manje papirologije nego kada želite, recimo, osnovati poduzeće ili početi graditi nekretninu. Tako u FBiH trebate prikupiti 50 potpisa, a u RS-u 500. Dodajte još tome neke sitne uplate i vi se ste osvanuli na političkoj sceni.

Oglasi
LM