viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.03.24 @ 20:49
OGLAS

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt danas je, osim tehničkih izmjena Izbornog zakona, nametnuo još nekoliko zakonskih rješenja.

OGLAS

Tako u članku 1.8a njegove Odluke u točki 1 kaže da osoba koje је izabrana u zakonodavni organ bilo koje razine vlasti u Bosni i Hercegovini može obavljati izvršnu funkciju za vrijeme trajanja njegovog mandata, ali da za vrijeme obavljanja njegove izvršne funkcije mandat osobe u zakonodavnom organu ostaje u mirovanju.

“Osoba koja је izabrana u zakonodavni organ na bilo kojoj razini vlasti u Bosni i Hercegovini, а na osnovu prethodnog mandata obavlja izvršnu funkciju i odluči da је nastavi, dužno је da svoj mandat u zakonodavnom organu stavi u mirovanje prije konstituirajuće sjednice zakonodavnog organa u koji је izabrano dok se druga osoba ne imenuje na istu izvršnu funkciju ili dok ne podnese ostavku”, navodi se u odluci Schmidta.

OGLAS

Dalje se, u točki 3, kaže da u periodu u kojem mandat miruje, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje је izabrana osoba s mandatom u mirovanju. U točki 4 piše da će mandat osobe u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, prema odredbama ovog članka, također ostati u mirovanju u slučaju kada njegov mandat u županijskom saboru ostaje u mirovanju.

OGLAS

“Sva prava i dužnosti u vezi s položajem koji se stavlja u mirovanje u skladu s ovim člankom obustavljaju se za vrijeme u kojem mandat miruje. Kandidat koji zamjenjuje osobu čiji je mandat stavljen u mirovanje uživat će sva prava i dužnosti vezane za položaj tijekom perioda u kojem mandat miruje”, navodi se u točki 5.

OGLAS

U roku od deset dana od usvajanja ovog zakona, Središnje izborno povjerenstvo BiH će podzakonskim aktom urediti pitanja iz stavova (1) i (2) ovog članka, dodaje se.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM