OGLAS
Foto: Klix.ba
Autor objave: Klix.ba
Vrijeme objave: 01.12.23 @ 12:10
OGLAS
OGLAS

Brkić se zahvalio ministrici te je podsjetio da je ona dolazila u Bosnu i Hercegovinu i ranije.

“Nakon vaše posjete prošle godine u prosincu Bosna i Hercegovina je dobila kandidacijski status za pristupanje EU. Zahvaljujem vam na vašem trudu i naporu koji ste uložili da bi BiH dobila kandidacijski status”, rekao je.

OGLAS

On je poručio da je informirao izaslanstvo ministrice što su to glavni vanjskopolitički ciljevi BiH.

OGLAS

“Naravno, među njima je i punopravno članstvo u EU. Razmijenili smo mišljenja oko aspekta Izvještaja Europske komisije o proširenju koje je nedavno prezentirano, a koji je jedan od najboljih izvještaja koje BiH dobila sa jasnim uputama kako da dođemo do iduće faze”, rekao je.

OGLAS

Brkić je kazao da je zahvalio ministrici i zbog toga što je Austrija zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala zajedničko pismo u kontekstu potpore cijelom prostoru jugoistoka Europe za punopravno članstvo u EU.

“Drago mi je da Austrija podupire BiH i ministri sa područja jugoistoka Europe sudjeluju u sastancima, odnosno neformalnim dijelovima sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU i vjerujemo da će se takva praksa i nastaviti jer nama to dosta znači”, kazao je.

On je informirao ministricu o tome da je BiH u ovom proteklom periodu svoje vanjskopolitičke stavove stoprocentno stavila uz stavove EU.

“Također, razgovarali smo i o dinamici regionalne suradnje na jugoistoku Europe, razgovarali smo o pitanjima sprječavanja fenomena ili boljeg odgovora na fenomen ilegalnih migracija kojima je BiH izložena i cijeli prostor jugoistoka Europe”, rekao je.

Na kraju je poručio da je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj potpori Austrije Bosni i Hercegovini ne samo kao najveći investicijski i značajni trgovinski partner BiH, već i zbog toga što je Austrija pomogla da misija EU EUFOR Altea bude uspješna.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM