viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.08.23 @ 12:36
OGLAS

U vremenima političke i pravne neizvjesnosti, kao i općeg ratnog stanja koje je dovelo do dramatičnih poremećaja u BiH koji su prijetili biološkom nestanku Hrvata iz domovine, bilo je nužno povući potez kojim će se, unutar granica suverene Bosne i Hercegovine izgraditi pravni i organizacijski okvir kojim će se dugoročno zaštiti pravni položaj hrvatskog naroda – jednog od triju konstitutivnih. Na današnji dan, prije točno 30 godina, legitimni i legalno izabrani predstavnici hrvatskog naroda iz BiH, od Hercegovine, preko središnje Bosne pa do Posavine, odlučili su povući upravo takav potez kojim su, temeljem odrednica Owen-Stoltenbergova plana u uniji konstitutivnih republika, preobrazili postojeću Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Perica Jukić, prvi predsjednik Zastupničkog doma Hrvatske Republike Herceg Bosne i poslije potpredsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne te ministar obrane, u izjavi za Večernji list ističe kako se na današnji dan prije 30 godina očitovala politička volja Hrvata u BiH preko njihovih legalnih zastupnika biranih na posljednjim demokratskim slobodnim izborima. – Utemeljiteljskim aktom proglašen je HR HB, konstituiran Zastupnički dom i republička tijela. Nakon degradacije Vance-Owenova plana za ustroj i uređenje, BiH je klizila disoluciji ili spasu kroz uređenje na načelu triju teritorijalno i politički uređenih jedinica povezanih u uniju republika. Mi smo se na današnji dan jasno odredili da pravno i politički štitimo svoje pravo na BiH i svoja prava u BiH – kazao je Jukić. Naglasio je i kako se ustrojem HR HB uspostavio uređeni prostor pravno-političke sigurnosti ljudi, otklonili poremećaji u poštivanju i primjeni humanitarnih prava, osigurala obrana teritorija i uspostavljeni su temelji pravno regulirane gospodarske aktivnosti.

– Vrijeme će pokazati kako je to bio jedan od ključnih projekata koji je omogućio primjenu humanitarnog prava i spas višenacionalne BiH. Svim utemeljiteljima čestitam, a pokojnima neka je slava i pokoj vječni – poručio je za portal Večernjeg lista BiH Jukić.

OGLAS

Inače, analitičari će s pozicije povijesnog odmaka jasno uočiti kako je odluka bila i odraz činjenice da je hrvatsko političko vodstvo prihvaćalo sve mirovne planove međunarodne zajednice koji su za cilj imali okončanje krvavog rata, a što se pak ne bi moglo reći za predstavnike drugih dvaju naroda. Naime, ustroj Hrvatske Republike Herceg Bosne u potpunosti se uklapao u tematiku unije republika, a uz to, cilj je bio dobiti pravno zadovoljavajuću formu koja će u zemlji koja je napadnuta, odnosno na jednom njezinu dijelu omogućiti fizičku obranu naroda, ali i osiguranje svih pravnih standarda, što je pak bilo ključ u vremenima kada su središnje institucije iz Sarajeva de facto bile institucije jednog naroda – bošnjačkoga, dok je u drugom dijelu BiH, onome pod nadzorom Srba, situacija bila na štetu Hrvata i Bošnjaka. Hrvatska Republika Herceg Bosna bila je i izraz politike srednjeg put koji su Hrvati prakticirali, tražeći rješenja za izgradnju istinskog multinacionalnog društva i države koja će poštivati interese i prava sva tri naroda, nasuprot unitarizmu i separatizmu koji su bili odlika političkog vodstva drugih naroda. Upravo se danas prepoznaje mudrost i značaj takvog puta jer uspješnost države BiH ovisi isključivo o međusobnom uvažavanju predstavnika triju konstitutivnih naroda, kao i spremnosti na dijalog i kompromis oko najvažnijih pitanja.

OGLAS

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM