viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.07.23 @ 08:06
OGLAS

U svečanom ambijentu do posljednjeg mjesta ispunjenog Narodnog pozorišta u Sarajevu, u subotu, 1. srpnja održan je koncert grupe Regina sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Koncert pod nazivom “Kad poludimo” održan je u sklopu projekta “Kultura na ulice” u produkciji Narodnog pozorišta.

Aleksandar Čović, glavna autorska snaga benda, sada je u ulozi pjevača, čime je odnedavno redefinirano djelovanje Regine. Koncert je prvobitno trebao biti održan na Pozorišnom trgu Susan Sontag, međutim zbog nepredvidivih vremenskih prilika, nastup je održan u prostoru Narodnog pozorišta tako da je samo jedan dio publike koja bi originalno prisustvovala događaju mogao ući u pozorište i biti prisutan na ovom muzičkom događaju. Vrlo ambiciozno zamišljen i raskošno produciran projekt, koncipiran je kao sinteza benda i simfonijskog orkestra pri čemu se repertoar sastojao od najvećih hitova iz bogate tridesetogodišnje karijere Regine, a koncertom su obuhvaćena dva vrijedna jubileja: tri desetljeća Regine i stotinu godina Sarajevske filharmonije. U toku koncertne večeri nizali su se najuspješniji hitovi benda: “Kad poludimo”, “Sve mogu ja”, “Opraštam ti”, “Ne pitaj me”, “Ljubav nije za nas”, “Zub za zub”, “Jedino moje”, “Sama”, “Izgledala je malo čudno”, “Zvat ću te pile moje”, “Ružo moja”, Bježi dok sam mlad” i “Bistra voda”. Obzirom da je Aleksandar Čović preuzeo ulogu glavnog vokala, tonaliteti pjesama su bili modificirani, što je donijelo nešto drugačiji doživljaji pjesama koje svi dobro poznajemo. U koncertu su uživali fanovi benda, a sa njima posebnu emociju doživjeli su svi koji su generacijski bliski periodima u kojima su pjesme Regine nastajale.

OGLAS

Posebnu dimenziju koncertnom jubileju dalo je prisustvo dvoje muzičkih gostiju čije su vanserijske interpretacije dale vrijedan pečat koncertu i oduševile publiku. Makedonska pjevačica Elena Risteska zajedno sa Aleksandrom otpjevala je veliki hit grupe “Ljubav nije za nas”, podsjetivši publiku tako na izvrsnu verziju pjesme iz 2007. godine. Drugi gost bio je mladi srbijanski pjevač Stefan Zdravković, poznatiji kao Princ od Vranje, koji je maestralno donio pjesmu “Izgledala je malo čudno”, demonstriravši nevjerojatno moćan i izražajan vokal. Obzirom na dojam koji je ostavio na sve prisutne, o debiju mladog pjevača pred sarajevskom publikom zasigurno će se još dugo pričati.

OGLAS

Ostatak benda za ovu priliku činili su Dino Mangafić (električna gitara), Ismir Musić (bas), Aldin Selimović (bubnjevi) te prateći vokali Ajsela Zoronjić, Medina Turković i Alen Hadžić. Orkestar Sarajevske filharmonije pod vodstvom Nenada Tešića, koji je bio i u ulozi klavijaturiste, tokom koncerta odlično se snašao u postavljenom zadatku, podarivši elegantno i profinjeno orkestarsko ruho Regininim pjesmama. Ambijent Narodnog pozorišta pokazao se kao dostojna alternativa nastupu na otvorenom, iako događaj premještanjem u zatvoreni ambijent pozorišta dobio drukčiji karakter, učinio ga nešto intimnijim, ali i mnogo emotivnijim kako za protagoniste na sceni, tako i za publiku. Nakon koncerta, ostaje želja da će povoljnije vremenske prilike u nekom drugom terminu dati priliku Aleksandru Čoviću i Regini da pred većim auditorijem na otvorenom održe jedan ovakav koncert, čime bi misija projekta bila u potpunosti ispunjena.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM