viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.02.24 @ 19:01

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 milijuna KM u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Kako je ranije kazao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

OGLAS

Obzirom da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita ko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, danas je iz Ministarstva priopćeno da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024., te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava.

OGLAS

– Sredstva iz proračuna troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju proračuna, a to nas obvezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 milijuna planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini- objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

OGLAS

Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga Transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

– Nastojimo da mijenjamo sistem, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje – dodao je ministar.

Ministar poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definirana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 milijuna KM.

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizira podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike

Oglasi
LM