viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.03.24 @ 15:10

Bez obzira na političku nesigurnost kojoj svjedočimo svaki dan, određene lokalne sredine ipak se ističu i napreduju. Jedna od njih je i Novi Travnik, općina, no uskoro, kako najavljuju, i grad, čiji je budžet prije tri godine iznosio oko šest miliona, a danas više od 24 milijuna KM, piše sarajevski klix.ba.

Prekogranične suradnje, investicije, podrška viših nivoa, ali i brojne druge aktivnosti dovele su do svojevrsne financijske stabilnosti i komocije u kojoj novca ima za lokalne zajednice.

OGLAS

Uz postepene promjene, modernizaciju, otvaranjem administracije, digitalizaciju, načelnik Stjepan Dujo je počeo pričati nešto drugačiju priču o Novom Travniku. Sve to dovelo je konačno i do uspostave novih prijateljstava te aktualizacijom nekad davno uspostavljenih, od Hrvatske, Srbije, Slovenije…

OGLAS

On kaže kako su trenutno na prvom mjestu investicije, odnosno ulaganje u Poslovnu zonu Neobarje koja se uveliko puni, a u koju je samo dosad uloženo 1.5 milijuna KM. U planu je otvaranje i druge zone, ali i Poslovnog inkubatora koji će pomoći u cijelom procesu, a čije otvorenje je planirano za početak juna.

OGLAS

Novi Travnik odavno je veliko gradilište. Počelo je s gradskom sportskom dvoranom, kojoj je promijenjen krov, a uskoro i sustav grijanja, nastavljeno potpunom rekonstrukcijom glavne gradske prometnice. Projekt izgradnje nove zgrade srednje škole privodi se kraju i proširuje za potrebe dviju glazbenih škola s novom koncertnom dvoranom. Gradski bazen olimpijskih dimenzija bit će gotov ovoga ljeta, i to s dodatnim sadržajima poput kuglane. Preuređen je i Dom kulture, digitalizirano kino, obnovljena knjižnica, a Dom zdravlja dobit će novu lamelu kao i JU Centar Duga koji se brine o djeci s poteškoćama u razvoju. U planu je i gradska šetnica. Proširena je mreža gradskog vodovoda, a sredstva su uložena i u više od 10 km lokalnih cesta. U Novom Travniku gradi se i nova zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja SBŽ-a, kao i nova zgrada opskrbe Elektroprivrede HZ HB. Da će pomoć biti i veća, Dujo se i dalje nada te je, među ostalim, uz podršku Vijeća pokrenuo i inicijativu za promjenu statusa iz općine u grad Novi Travnik.

Da je sve uzalud ako nema ljudi, u Novom Travniku su svjesni te se na demografskim mjerama radi u skladu s mogućnostima. Rodiljska naknada za novorođenče je 1000 KM, stipendiraju se svi redoviti studenti, kao i nebrojeni sportski i kulturni projekti, udruge, savezi, manifestacije. U Novom Travniku je među prvima donesena odluka o neradnoj nedjelji. “Dok teče Lašva”, “Rujanski susreti”, Kulturno ljeto “iNOVIraj”, izdavanje ljetopisa, Sportske igre mladih, Kids festival, adventski program, Gastro food festival, koncerti… dio su sadržaja namijenjenog svima, mladima posebno. Većinu njih i realiziraju uz podršku lokalne zajednice. Još jedna ideja koja će ići u svrhu privlačenja turista je i ona o vlastitoj turističkoj zajednici. – Sve što će doprinijeti novom Novom Travniku je dobrodošlo. Želimo pozitivnu energiju, nove ideje, nagraditi trud, doprijeti do svakoga. Prošlosti odajemo i odavat ćemo počast. Njezinu žrtvu i dobre strane nositi sa sobom i u sebi, ali ne miješati je u svakodnevni život i teme jer ćemo tako zauvijek ostati zarobljeni.

Dokazali smo da možemo napraviti promjenu, kreirati grad po mjeri čovjeka i nećemo dopustiti da ga bilo tko vrati na staro – ističe načelnik Stjepan Dujo, čiji san postaje stvarnost. Daleko je to još od idealnog, rekli bismo, no konkretno. Najvažnija je činjenica da je dokazao kako se može. U jednoj zapuštenoj sredini, kompliciranoj te nesigurnoj zemlji i negativnom ozračju graditi i privlačiti druge, bez odbijanja ikoga.

Oglasi
LM