viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.02.24 @ 12:31

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon obrađenih zahtjeva po Modelu ruralnog razvoja kreiralo je izvješće o ulaganjima poljoprivrednih proizvođača za nabavu mehanizacije kao i izdvojenim sredstvima ovog ministarstva u vidu novčanih podrški za navedena ulaganja.

U okviru Modela ruralnog razvoja, vlasnici OPG-ova, obrta, gospodarskih društava i zadruga u periodu od 1.8.2022. do 1.8.2023. godine kupili su 427 traktora.

Od navedenog broja najveći broj kupljenih traktora je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (150), a slijede ga Tuzlanska županija (129) i Županija Sarajevo sa 49 kupljenih traktora.

OGLAS

Organizacijski oblik klijenata koji su podnijeli zahtjeve pokazuje da OPG-ovi sudjeluju s najvećim brojem kupljenih traktora (297), a potom obrti sa 81. gospodarska društva nabavila su 47 traktora, a zadruge dva traktora.

OGLAS

Ustanovljeno je da najveći broj kupljenih traktora, njih 239, vrijednosti od 20 do 50 tisuća KM na što su poljoprivredni proizvođači ostvarili podrške u iznosu od 4.070.313 KM. Ukupno je za navedeni broj traktora (427) dodijeljena novčana podrška u iznosu od 9.799.379 KM.

OGLAS

– Navedena izdvajanja ovog Ministarstva ohrabruju poljoprivredne proizvođače da nastave s ulaganjima u nabavu mehanizacije. Kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, čije usvajanje očekujemo vrlo brzo, predvidjeli smo da proračuni za poljoprivredu iz godine u godinu rastu. S tim u vezi, apeliram na sve sudionike da Strategija bude usvojena što prije kako bismo pravovremeno kreirali Program novčanih podrški za 2024. godinu, a time omogućili poljoprivrednim proizvođačima vrijeme za nabavku kvalitetne mehanizacije, ali i drugih vidova ulaganja u poljoprivredu i prehrambenu industriju – kazao je ministar Kemal Hrnjić.

Oglasi
LM