viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.02.24 @ 16:26

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo “obavljenim poslom” na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je na povratku iz Munchena izjavio za Fenu da su na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu dominirale teme Ukrajine i Gaze, “a što se nas tiče iskoristili smo priliku u dva pravca, jedan je da informiramo članice Europske unije što se u BiH događa i izvijestimo o pozitivnom napretku vezano za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i otvaranje pregovora s Frontexom”.

OGLAS

– Zaista smo naišli na zadovoljstvo svih članica zemalja Europske unije koje, čini mi se, žele videjti BiH u ovom procesu – kazao je Konaković.

OGLAS

Po njegovim riječima, ovi se veliki skupovi koriste i za ostvarivanje boljih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su dalje, s kojima se ne možemo tako često susretati. Razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kanade, Islanda… Tu su, kaže, i neke stvari koje imaju dodirne točke s BiH, s Kanadom pogotovo oko suradnje s NATO-m i buduće integracije BiH u NATO.

OGLAS

– Mogu reći da smo zadovoljni obavljenim poslom, bio je veliki broj susreta na marginama. Tu su bile mnoge važne političke figure svijeta, predsjednici i premijeri zemalja, ministri vanjskih poslova. Mogu reći da je ova konferencija bila vrlo uspješna – rekao je.

Upitan možemo li biti optimisti da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu s Europskom unijom u ožujku, Konaković kaže da ako se usvoje zakoni koji su u proceduri – o sukobu interesa, izmjene izbornog zakona u dijelu integriteta i zaštite izbornog procesa i zakon o sudovima – “onda bi mogli biti vrlo samouvjereni i s puno optimizma dočekivati ožujku sjednicu Europskog vijeća”.

– Reakcije su bile vrlo pozitivne, većina traži način kako da BiH formalno započne pregovore, ali imamo mi taj dio svojih obveza koje trebamo ispuniti i koje ovaj put zaista nisu tako zahtjevne. Mislim da je ono što se od nas traži jednostavna domaća zadaća i odgovornost domaćih lidera u ovom procesu je velika. Ne znam zašto bi bilo tko od nas uspio pokvariti ovakvu priliku. Onda stvarno ulazimo u velike probleme, prije svega ekonomske, koji će sigirno dalje prouzročiti odlazak mladih ljudi iz BiH. A nadam se da o tome razmišljaju lideri političkih stranaka – zaključio je Konaković u izjavi za Fenu.

Oglasi
LM