viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.03.24 @ 16:48

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u utorak 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača. Prethodna/aktivna registracija provodit će se u razdoblju od 16. ožuika do 06. travnja 2024. godine.

Oglas

Konzularno područje Konzulata u Vitezu obuhvaća sljedeće općine: Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf/UskopIje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik i Vitez.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj,

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji posjeduju ili su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice,

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju ili nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno ili putem e-pošte.

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciiu te uz zahtjev priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta. Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u subotu 06. travnja 2024. godine. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeću adresu: Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 272250 Vitez, Telefon: +387 30 719 200 E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

Oglasi
LM