viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 09:26
OGLAS

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini, kojim bi se uvela neradna nedjelja u trgovinama.

Ipak, i dalje je duga procedura do njegovog usvajanja. Potrebno je da ga usvoji Dom naroda, potom ide u javnu raspravu koja će trajati 60 dana, a onda zakon ide u amandmansku proceduru u oba doma.

OGLAS

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca podsjeća da je ovaj zakon predložen od sindikata, ali da Udruženje nije imalo ništa protiv njega.

OGLAS

– Oni navode da će to utjecati na uvjete rada radnika. Mislimo da taj zakon neće donijeti štetu poslodavcima, da neće imati neke negativne efekte, a koliko će biti pozitivnih efekata, još ne znamo – kazao je Smailbegović.

OGLAS

Ministar trgovine Amir Hasičević (NS) naglasio je da su do ovog prijedloga došli u razgovoru sa sindikatima i poslodavcima.

– Ovdje se samo radi o neradnoj nedjelji u trgovinama na malo, ne tretiraju se njome radnička prava. Ovaj zakon ne znači zabranu, nego predlažemo radno vrijeme trgovačkih subjekata od ponedjeljka do subote – naglasio je Hasičević.

Prema informacijama „Avaza“, postoje i ministri i dužnosnici stranaka koji nisu zadovoljni ovim rješenjem, no ministar to demantira.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM