viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 11:59

Policija u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je provela racije diljem zemlje u akciji čiji je cilj prikupiti dokaze o krivotvorenim sveučilišnim diplomama, potvrdili su iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijski su istražitelji pod nadzorom tužitelja iz odjela za organizirani kriminal i korupciju pri Tužiteljstvu BiH pretražili brojne objekte u Goraždu, Zenici, Travniku i Sarajevu. Kako se navodi u policijskom priopćenju, istraga u sklopu operacije pod kodnim nazivom Index povezana je s nezakonitostima u djelovanju privatne visokoškolske ustanove, odnosno kaznenim djelima nezakonitog izdavanja sveučilišnih diploma i pranja novca.

OGLAS

Predmet su istrage i veze osumnjičenih u BiH s pravnim i fizičkim osobama u inozemstvu. IZ SIPA-e su naveli kako zasad u interesu istrage ne mogu dati više informacija, no mediji u BiH navode kako je glavna meta policijske akcije poslovanje ustanove pod nazivom Internacionalni univerzitet u Goraždu.

OGLAS

Navodno postoje naznake da su se nezakonito stečene diplome liječnika i fizioterapeuta s oznakama te privatne škole prodavale na crnom tržištu u inozemstvu. U tome je sudjelovala i talijanska mafija, a njezin glavni posrednik navodno je bio stanoviti Salvatore Messina, za kojim je izdana međunarodna tjeralica.

OGLAS

Messina, koji se predstavlja kao znanstvenik, supotpisnik je diploma izdanih u Goraždu, a prema navodima portala Istraga.ba, osim u Hrvatskoj i Srbiji, one su se pojavile i u Italiji, Švicarskoj i Libiji.

Oglasi
LM