viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.03.24 @ 08:25

Predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH najvjerojatnije će 14. ožujka, kako doznaje Avaz, imati sastanak s kolegijem federalne Vlade. Tada bi se konačno trebalo doznati koja su moguća rješenja za poboljšanje teškog položaja većine umirovljeničke populacije.

Iako su prije dva mjeseca zatražili isplatu famozne 13. mirovine, u iznosu od 640 KM, a za što bi bilo potrebno oko 286 milijuna KM, sudeći prema dosadašnjim informacijama, ali i financijskim pokazateljima, u Vladi FBiH za to nema raspoloženja. Međutim, ni u Savezu ne postoji jedinstven stav o tome. Prema riječima Ive Kožula, predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH, bilo kakva jednokratna novčana pomoć, računajući i 13. mirovinu, neće popraviti njihov položaj. – Naše Predsjedništvo je stajališta kako je potrebno povećati iznos mirovina. Istina, dobili smo uvećanje od pet posto, a po osnovi redovitog usklađivanja koje bi u konačnici, računamo, trebalo biti između šest i sedam posto, međutim, ni ti iznosi neće popraviti našu tešku situaciju s obzirom na inflaciju i visoke cijene.

Oglas

Pogotovo se to neće dogoditi eventualnom isplatom jednokratne novčane pomoći, ma kako se zvala, jer kada se to potroši, pitanje je što idućeg mjeseca – rekao je Kožul. Ustvrdio je da je umirovljenička populacija 20 godina zapostavljena jer je, naveo je, prosječna plaća gotovo dva puta viša od prosječne mirovine.

Prije nesretnog rata to je bilo 85 posto od plaće. Jasno nam je da ne možemo imati toliko, ali se mora iznaći rješenje za uvećanje mirovina. Budući da izvanredno usklađivanje neće biti moguće u ovoj godini, potrebno je mijenjati Zakon o MIO jer je manjkav, očito. I sve je, zapravo, sada do Vlade FBiH – naveo je Kožul. Predstavnici umirovljenika na nedavnom su sastanku s resornim ministrom Adnanom Delićem i ravnateljem Zavoda MIO Halilom Subašićem istaknuli konkretne primjere neadekvatnih mirovina većine umirovljenika u odnosu na troškove života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasi
LM