viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.09.23 @ 18:43
OGLAS

Hoće li posljednja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prouzročiti nove probleme i zastoje na europskom putu Bosne i Hercegovine? Koji je stav HDZ-a i kako će se u sve to uklopiti “legitimno predstavljanje”? Trebaju li izaslanici u Domu naroda biti birani na izborima? Je li realno da Europska komisija uskoro otvori pregovore o članstvu naše zemlje u EU?

Za Dan uživo odgovora Marina Pendeš, izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda BiH.

OGLAS

Je li najnovijom presudom ugroženo “legitimno predstavljanje”, na kojem inzistira HDZ?

OGLAS

HDZ inzistira na punoj provedbi onoga što je definirano ustavom Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je i kad se biraju zastupnici, načelnici… Znači, svako predstavljanje je legitimno koje je u skladu sa zakonom. Legitimno predstavljanje kada govorimo o Predsjedništvu BiH i domovima naroda je jasno definirano, to su predstavnici naroda.

OGLAS

Slaven Kovačević je nakon posljednje presude Europskog suda za ljudska prava kazao kako je njegova pobjeda nad Schmidtom i da je OHR osramoćen. “Srušen je koncept legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Sud je utvrdio da ova zemlja treba da osigura primarno građansko predstavljanje u institucijama”, dodao je Kovačević. Vaš komentar?

Ne mislim da je on stručnjak za pravo, čim tako misli. Osoba koja se ponekad izjašnjava kao Hrvata, a nekad kao Srbin za mene je moralno upitna. HDZ treba nastaviti raditi. Nevažna ili ne tako bitna presuda apelanta koji je do podne Hrvat, od podne Srbin. Političko Sarajevo slučajem Kovačević želi zasjeniti sve ostale neprovedene presude.

Zar je bitno tko je Slaven Kovačević, govorimo o odluci Suda?

Sama predsjednica (Suda) izuzela je svoje mišljenje. HDZ će sigurno zauzeti stav i raditi u skladu sa svojim programom.

U presudi se navodi kako je “Sud utvrdio da trenutni politički sistem Bosne i Hercegovine daje prednost etničkoj zastupljenosti u odnosu na političke, ekonomske, društvene, filozofske i druge faktore, što pojačava etničke podjele u zemlji i potkopava demokratski karakter izbora”?

To obrazloženje toliko je široko pozicionirano i za mene je neozbiljno napisano. Nisam pravnik, ali kao inženjer mogla bih svaku ovu rečenicu oboriti sa deset svojih.

Zar nije malo tendenciozno reći da suci ne znaju napisati presudu?

Obzirom koga smo poslali u ime BiH sigurno je dobro izlobirao da bude takva presuda. Ali nema veze, zamijenit ćemo onoga ko radi samo u interesu jedne političke opcije.

Je li je realno da Bosna i Hercegovina bude jedna izborna jedinica kada govorimo o izboru za člana državnog predsjedništva?

Ja tako ne iščitavam presudu. Poštujem Ustav BiH koji kaže da BiH ima dva entiteta i Brčko Distrikt. Trebamo naći najbolje rješenje i omogućiti da i predstavnici drugih naroda se kandidiraju. Mi smo predložili zakon koji omogućava da svako može biti biran, ali ne znači da će biti izabran. Ako želimo bolju BiH trebamo se fokusirati na naš europski put. Kroz ovu presudu želi se anulirati doprinos koji je uradila predsjedateljica Vijeća ministara Krišto, zajedno sa ministrima, kada govorim o europskom putu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM