OGLAS
Vrijeme objave: 02.04.24 @ 15:50
OGLAS

Danas, 2. travnja, posjetom franjevačkom samostanu sv. Marka Evanđeliste na Plehanu,  simbolu stradanja Hrvata Bosanske Posavine ali i simbolu čvrste vjere, kulture i hrvatskog identitetaslužbeno je započela kampanja HDZ-a za zastupnike u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici, predvođena Zvonkom Milasom, nositeljem liste.

OGLAS

„Nismo slučajno tu. Meni, kao rođenom Vukovarcu, koji nažalost ima iskustvo prisilnog napuštanja svoga doma  s nekoliko vrećica u ruci i otisnuti se u nepoznato,  Plehan i ovaj dan nosi posebnu simboliku. Obnovili smo Vukovar, obnovit ćemo i Plehan i Bosansku Posavinu, a to možemo samo u suradnji i u partnerstvu, sinergijskim djelovanjem” – poručio je Milas te dodao: „Danas u Posavini gradimo prometnu i drugu infrastrukturu, obnavljamo crkve, muzeje, knjižnice, kulturne centre, podupiremo povratnike, poljoprivrednike, mlade ljude kroz stipendije te jačamo suradnju s udrugama Hrvata Bosanske Posavine koje djeluju izvan BiH. Zajedno stvaramo uvjete da se već danas i sutra djeca ovog kraja mogu vratiti i graditi svoju budućnost na temeljima gdje su gradili njihovi djedovi i očevi – to nam je prioritet, uz stalne diplomatske i političke napore i potporu europskom putu BiH.“ – izjavio je Milas koji je  naglasio kako je hrvatska vlada, na čelu s Andrejom Plenkovićem, u posljednjih osam godina, financijska sredstva za ovaj kraj povećala skoro 10 puta u odnosu na neka ranija razdoblja.  

Govoreći o značaju samostana, gvardijan fra Anto Tomas je naglasio kako stalno rušenje i paljenje ovog samostana kroz povijest dovoljno govori o važnosti  crkve – ne samo kao vjerskog objekta, već i najznačajnije sastavnice našeg identiteta.  Zahvalio je hrvatskoj vladi na potpori u revitalizaciji ovog kraja, ne samo kroz izgradnju  i obnovu objekata  kao što su muzej, galerija i dom za svećenike, već i na aktivnostima koje su usmjerene prema ljudima.  

OGLAS

Nakon susreta na Plehanu i sastanka s gvardijanom fra Antom Tomasom, kandidati su posjetili Bijelo Brdo pored Dervente, gdje su u društvenom domu održali sastanak s predstavnicima udruga iz kulturnog, vjerskog, društvenog i političkog života, a Milas se na kraju susreta završno obratio otkupljenjima zahvalivši svim dragim ljudima Bosanske Posavine na iskazanoj potpori.

OGLAS

Kandidati s liste 11. izborne jedinice HDZ-a na čelu sa Zvonkom Milasom posjetili su danas i Prijedor gdje su se susreli s Hrvatima koji su se, nakon ratnih stradanja i progonstva, vratili u svoj rodni kraj. “I ovaj posjet nam puno znači. To je stalno pružena ruka, i ohrabrenja, i podrške i konkretne pomoći što nam je dodatan motiv za živjeti život u punom kapacitetu”- poručio je Mirko Pandža, predsjednik udruge Altruist i delegat u Domu naroda RS-a nakon obilaska završenih radova na putnom pravcu Šurkovac – Prijedor, čiju gradnju je u potpunosti financirala Vlada Republike Hrvatske.

OGLAS

“Sretan sam što sam danas mogao biti s vama. Cijenim vaše napore, trud i nadasve ljubav s kojom, unatoč brojnim teškoćama, ne odustajete od svog rodnog kraja i zavičaja. Stoga ćemo i u narednom razdoblju još značajnije podupirati sve ono što je od vitalnog značaja za Hrvate povratnike i sve one koji se žele vratiti u Sjeverozapadnu Bosnu, bilo da se radi o obrazovanju, kulturi ili infrastrukturi”- poručio je Milas.

U Banjoj Luci održan je sastanak s dopredsjednikom RSa iz reda hrvatskoga naroda g. Davorom Pranjićem, Josipom Jerkovićem i Davorom Čordašom te predstavnicima udruga Hrvata Sjeverozapadne Bosne koji su redom dali potporu HDZ-u i Zvonki Milasu, nositelju liste HDZ-a u XI. izbornoj jedinici čiji rad i djelovanje su dobro poznati svim Hrvatima ovog kraja. Zahvalili su na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te izrazili uvjerenje kako će u periodu pred nama ta suradnja biti još intenzivnija.  Tijekom boravka u Banjoj Luci, Milas i kandidati posjetili su  samostan Petrićevac, u sklopu kojeg se, također uz potporu Vlade RH, radi i pastoralni centar za mlade. Gvardijan samostana fra Domagoj Šimić zahvalio je Milasu na sustavnoj potpori koju pružaju hrvatska vlada i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. “Ovaj samostan, koji ujedno pruža i smještaj studentima koji studiraju u ovom  gradu, okuplja mlade, pruža im prostor i priliku za druženja ali i učenje. To je svojevrsno  stjecište kreativnosti, ideja ali i pozitivne energije koja je nužna za kvalitetne promjene u društvu. Stoga će ovaj prostor pastoralnog centra biti zaista na korist široj zajednici te će biti na ponos Hrvata banjalučke regije” – naglasio je gvardijan fra Šimić

Zvonko Milas, nositelj liste i kandidati HDZ a- u XI.izbornoj jedinici, tijekom boravka u Banjoj Luci, posjetili su i banjalučku biskupiju. Tom prilikom još jednom su čestitali novoimenovanom biskupu zahvalivši mu na svemu što čini za Hrvate katolike banjalučke biskupije. Milas je  izrazio uvjerenje kako će i u narednom razdoblju dodatno jačati međusobnu suradnju. „Katolička crkva i banjalučka biskupija su nerijetko Hrvatima Sjeverozapadne Bosne bile jedini oslonac. Danas to više nije tako – hrvatska vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem  bila je i ostala pouzdan partner, partner koji  Danas je hrvatska vlada s kojima dijelimo zajednički cilj: stvaranje boljih uvjeta za održivi ostanak i povratak Hrvata u entitet Republika Srpska ali i cijelu BiH“ – poručio je Milas. Mons. Željko Majić, banjalučki biskup izrazio je zahvalnost hrvatskoj vladi,  koja svojim aktivnim zalaganjem i konkretnim naporima pokazuje duboku privrženost prema hrvatskom narodu koji živi u tome dijelu BiH.  “Brojni su projekti banjalučke biskupije koje podržava hrvatska vlada – od izgradnje dječjeg vrtića, Doma za starije i nemoćne do potpore radu KŠC-a Ivan Merz. To je jasan signal i snažan pokazatelj brige, ljubavi i pažnje” – naglasio je biskup Majić. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM