viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.03.24 @ 13:56

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je priopćilo da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao prvi ovogodišnji javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini.

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je pozvao poslodavce da se aktivno uključe i iskoriste predviđena sredstva Fonda.

Oglas

– Ove godine nastojimo pokrenuti poslodavce i osobe sa invaliditetom da se uvezuju i međusobno surađuju, a konačni cilj nam je osigurati jednak pristup zapošljavanju osobama sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada kako bi se ostvarila inkluzija i omogućila samostalnost i dostojanstven život osobama sa invaliditetom. Da bismo to postigli neophodna nam je suradnja s poslodavcima kako bi se eliminirale prepreke i osigurala podrška za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u ozbiljnim kompanijama kod ozbiljnih poslodavaca – kazao je ministar Delić.

Predmet Javnog poziva je raspodjela sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 6.000.000 KM za dodjelu novčanog poticaja za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni iznos novčanog stimulansa kod zapošljavanja koji se dodjeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi s invaliditetom, navodi se u priopćenju Ministarstva, je 12.000 KM, a najveći iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 21.600 KM, ovisno od postotka invaliditeta i perioda zapošljavanja. Osnovni iznos novčanog stimulansa kod samozapošljavanja koji se dodjeljuje osobi s invaliditetom je 15.000 KM, a najveći 18.000 KM, ovisno od postotka invaliditeta.

Javni poziv ostaje otvoren 45 dana zaključno sa 12.4.2024. godine, a tekst Javnog poziva i obrasci za prijavu mogu se preuzeti na službenoj internet stranici Fonda https://fond.ba/ i u prostorijama Fonda, ul. Vilsonovo šetalište br. 10, 71000 Sarajevo, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Oglasi
LM