viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.05.24 @ 11:26
OGLAS

Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ) bio je gost jutarnjeg programa BHRT-a, gdje je govorio o aktualnim temama.

On ja kazao u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH, da prema trenutnom zakonu glas Hrvata ne vrijedi ništa. Na početku je naveo da pravde uvijek nedostaje i da mu je žao što se ministarstvo kojim rukovodi ne zove Ministarstvo pravosuđa. O izmjenama koje je predložio je naveo da se najveći dio odnosi na integritet izbornog procesa.

OGLAS

– Samo se jedan član odnosio na izmjene izbora hrvatskog člana Predsjedništva – istakao je Bunoza.

OGLAS

Istaknuo je da je prijedlog dostavljen na e-konsultacije i da građani mogu dati primjedbe i sugestije.

OGLAS

– Kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva, svi se slažemo da je u prošlosti bilo krađa pod znacima navoda. Drugi problem su presude Europskog suda za ljudska prava, loše je da se Hrvati i Bošnjaci ne mogu kandidirati u RS-u, ili Srbin u FBiH. Potrebno je da svi imaju pravo biti izabrani. Svi se slažu da ne postoji veza između izbora hrvatskog člana Predsjedništva i Hrvata u BiH – navodi Bunoza.

Rekao je također da je u spomenutom prijedlogu naglašeno da kandidat koji ostvari najviše glasova mora imati najviše glasova u tri županije od pet, smatra da će se na taj način ostvariti legitimitet izabranog. Na pitanje znači li to da, recimo, glas Hrvata u ZDŽ ne bi imao vrijednost kao glas Hrvata iz neke druge županije kaže da sada glas Hrvata ne vrijedi ništa.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM