viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 20:58
OGLAS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović držao je jučer govor na današnjem 20. Općem saboru HDZ-a. Najavio je da će srijeda, 17. travnja, kada se održavaju hrvatski izbori, biti neradni dan i u BiH.

OGLAS

“Poruka za sve one koji su razmišljali da se možda tog 16. i 17. u Bosni i Hercegovini neće moći organizirati aktivnosti izbora jer su dominantno dosad organizirani kroz školske institucije, to je bila jedina mogućnost. E pa sad odgovor i vama i svima onima koji slušaju, a i njima. Bit će za nas kao i za vas neradni dan. Samo će to kod nas biti svetkovina”, rekao je Čović i dobio velike ovacije HDZ-ovaca.

Danas se oglasilo i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Oni kažu da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće.

OGLAS

“Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističu da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon, primjenjuje Zakon o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73).

OGLAS

U skladu sa navedenim u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada – Prvi svibnja. Osim navedenoga, u Federaciji  Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95).

OGLAS

Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom članka 54. stavak 3. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo.

Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje ovog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski blagdani, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji.

Obzirom da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, mišljenja smo da bi radnik i u slučaju namjere korištenja ove vrste odsustva, bio u obavezi da na vrijeme informira poslodavca”, prenose bh. mediji objašnjenje ministarstva.

“Naime, blagdani i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navedenim zakonskim propisima, a obzirom da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Iz Ministarstva dodaju da se po ovom pitanju oglašavaju zbog velikog broja upita medija, te da izjave na ovu temu neće davati do daljnjega.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM