viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.06.23 @ 19:17

Tri osobe su uhićene u Austriji zbog sumnje da su planirale napad na LGBTQ+ Paradu ponosa koja je održana jučer u Beču, a privukla je više od 300.000 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske sigurnosne službe priopćile su da su osumnjičeni uhićeni u svojim kućama, a riječ je o mladićima od 14, 17 i 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu objavili detalje, ali su dodali da je oružje, uključujući noževe, sjekiru i zračno oružje, zaplijenjeno.

Šef austrijske domaće obavještajne službe Omar Haijawi-Pirchner otkrio je na današnjoj konferenciji za medije da je došlo do uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je policija čekala da otkrije detalje planiranog napada nakon što Parada prođe kako se sudionici ne bi uznemirili.

,,To je na kraju cilj terorizma, da izazove uznemirenost i strah u javnosti. Naš posao je i da to ne dozvolimo”, rekao je.

Haijawi-Pirchner je rekao da su uhićeni austrijski državljani, bosanskog i čečenskog porijekla, te da je jedan od njih već poznat policiji zbog drugih optužbi za terorizam.

Austrijske vlasti su bile svjesne da je Islamska država (IS) pozivala na nove napade, dodao je.

,,Postoje pozivi da se napadi ponovno izvrše u Europi i Europol prije samo nekoliko dana objavio izvješće o tome”, rekao je on.

Posljednji napad Islamske države u Austriji dogodio se u studenom 2020. godine, kada je naoružni napadač otvorio vatru u popularnoj četvrti u Beču. U napadu su ubijene četiri osobe, dok su 23 ranjene.

Oglasi
LM