viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.04.24 @ 08:50
OGLAS

Izbori su za Hrvatski sabor i vi ste stigli na svoje biračko mjesto kako biste glasali. Međutim, bilo to da prvi put glasate ili ste jednostavno zaboravili, ne znate ni gdje morate ići ni što točno učiniti da bi vaš glas bio važeći. Prvo i osnovno, važno je da sa sobom ponesete dokument kojim ćete se moći identificirati. To je uglavnom osobna iskaznica i ona je nužna da biste mogli nastaviti dalje.

Nakon što uđete u prostorije vašeg biračkog mjesta, upravo osobnu dajete djelatnicima i oni zaokružuju vaše ime na svojoj listi. Potom vam drugi djelatnik daje i glasački listić – i onda kreće najvažniji dio. Naime, glasački listić bit će pun lista koje nude do 14 kandidata koji ih predstavljaju u toj izbornoj jedinici. Svaki birač svoju listu odabire zaokruživanjem, a važno je naglasiti kako smije zaokružiti samo jednu listu. Ako pak glasač želi dati i prednost nekom kandidatu, onda s te zaokružene liste zaokružuje i jednog kandidata kojeg želi vidjeti u Saboru. 

OGLAS

Ako se pak dogodi da glasač zaokruži redni broj ispred imena kandidata s te liste, ali ne i za samu listu, onda će to vrijediti i za jedno i za drugo. Međutim, nije moguće zaokružiti jednu listu, a kandidata s druge liste – u tom slučaju glas odlazi listi koju je zaokružio.

OGLAS

Tzv. preferencijalni glas neće se uvažiti ni ako ih je više, jer pravila dopuštaju biranje samo jednog kandidata. Odnosno, uvažit će se samo ako je taj kandidat s liste koju je također zaokružio. 

OGLAS

Postoje i određene situacije u kojima će se listić smatrati nevažećim. Primjerice, ako glasač zaokruži preferencijalne kandidate, ali ne i listu, ili ako pak zaokruži na jednom glasačkom listiću više lista. Nevažeći je i neispunjeni glasački listić te onaj koji je popunjen na način da nije u potpunosti sigurno koju bi političku opciju odabrao. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM