viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 17.12.23 @ 15:07

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH u zadnje vrijeme kao glavnog kočničara pozitivnih procesa u BiH i čovjeka na kojeg se više ne može ozbiljno računati kao pouzdanog političkog partnera u Bošnjaka, apostrofiraju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji zajedno sa svojom suprugom Sebijom, smijenjenom direktoricom UKC Sarajevo i  zastupnicom SDA u sarajevskom Kantonu, praktično simbolizira svu negativnost trideset godina vladajuće politike SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i jučer američki veleposlanik Michael Murphy uputio nove kritike na Izebegovićev račun, piše u analizi splitske Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo s članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvaćamo i to poštujemo. Sjećam se suradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman da riskira da bi izgradio mir i pomirenje. Shvaćao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvaćao je važnost jačanja demokracije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli. Mi smo otvoreni da surađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele uraditi ispravnu stvar. On voli reći da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, mi nismo to, naša politika je jasna, ne zasniva se na osobnostima. On se promijenio. On je stavio osobne i financijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to dogodilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu“, konkretan je bio u svojim optužbama američki veleposlanik.

Govorio je i o učinku američke crne liste te odgovorio na pitanje hoće li se na američkoj crnoj listi naći nova imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Neću o tome nagađati, ali kada je riječ o utjecaju sankcija, mnogi ljudi nalaze skupe odvjetnike u Washingtonu da se skinu s te liste. Dakle ono što kažu u javnosti, nema veze s onim što se događa iza scene, što mi govori da imaju konkretan utjecaj na one koji su sankcionirani. Imaju financijski utjecaj – jako je teško otvarati bankovne račune, vaditi kreditne kartice, pristupati internet stranicama, ne mogu putovati u SAD, ali teže je putovati i u neka druga mjesta- istaknuo je Murphy.

Nije dugo trebalo čekati na Izetbegovićev odgovor koji je u verbalnom stilu Milorada Dodika na američkog veleposlanika sasuo vrlo žestoke i nimalo uvijene kritike.

-Prva teška laž je da sam sobne financijske interese stavio iznad interesa stranke i države. Pozivam Murphyja da umjesto paušalnih, podlih optužbi, podastre dokaze za svoje tvrdnje. Neće to učiniti jer ih, naravno, ničim ne može dokazati. Kao što ni ranije, kada smo od njega tražili da ponudi bilo kakav dokaz za svoje optužbe, to nije učinio”, rekao je Izetbegović te dodao kako su netočne tvrdnja da je izjavio kako su “SAD napustile BiH i promijenile odnos”.

“Očigledna je Murphyjeva intencija da lidera najveće bošnjačke stranke lošom propagandom predstavi kao protivnika SAD-a i demokracije. Nikad glupost koju mi pripisuje Murphy nisam rekao, javnost je svjedok tome. Upravo obratno, uvijek sam isticao da su SAD najvažniji partner BiH, i dalje to tvrdim. SAD nisu promijenile svoj odnos prema BiH, ali veleposlanik Murphy, iz samo sebi znanih razloga čini sve da SAD promijene odnos prema SDA”, – pravdajući se, istaknuo je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi kako Murphy iznosi neutemeljene, ničim dokazane teške optužbe na njegov i na račun SDA te besmislenom naziva tvrdnju da je za blokadu Federacije od 2018. do 2022. godine kriva SDA.

“Sada ide i korak dalje pa me optužuje zbog načina na koji sam ‘upravljao OSA-om’. Radom OSA-e je upravljalo rukovodstvo te državne institucije i Osman Mehmedagić kao njen direktor. Ako je taj rad bio loš, onda se logično postavlja pitanje zbog čega su OSA i Mehmedagić godinama dobivali pohvale za partnerstvo sa američkim službama, i zbog čega su dobivali specijalna priznanja? Kao što je pitanje i zbog čega je nakon svih tih priznanja, od dolaska Murphyja u BiH direktor OSA-e od strateškog partnera odjednom postao ‘loši momak’ koji je završio na crnoj listi”, upitao je Izetbegović.

Po Izetbegoviću, Murphyjev odnos prema njemu i SDA promijenio kada su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

“I tu Murphy izriče četvrtu neistinu da sam ja ‘podrivao tu važnu reformu’. Vrlo dobro zna da to nije istina, da sam bio spreman na kompromis koji bi išao na moju osobnu štetu, ali bi omogućio izbalansirano rješenje u odnosima Bošnjaka i Hrvata. Na kraju dolazimo i do jedine istine koju je Murphy sinoć izgovorio, a ona je da: Bakir Izetebegović ‘nije spreman raditi na tim stvarima na način na koji smo mi željeli’”, izjavio je Izetbegović.

Ako ta suradnja podrazumijeva, kaže Izetbegović, zloupotrebu presuda Evropskog suda za ljudska prava na način da prihvatim Izborni zakon koji bi unio dodatne etničke podjele u BiH i dodatno obespravio Bošnjake, onda nije spreman na takvu suradnju.

“Da sam nepošten ili korumpiran, kao što Murphy sugerira, sigurno bih bio spremniji za “suradnju” s veleposlanikom koji nosi kaubojske čizme i ima kaubojske manire. Ali, pošto nisam, i pošto me ne mogu ničim ucijeniti, onda jedino što ostaje jesu podle i ničim potkrijepljene laži i optužbe”, istaknuo je on te ocijenio kako je sve to rezultat neuspjelog eksperimenta u režiji Michaela Murphyja.

” I po tom neuspjehu će zauvijek ostati upamćen – kao najlošiji veleposlanik SAD-a koji je ikad kročio na tlo BiH”, poručio je Izetbegović./

Oglasi
LM