viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.04.24 @ 07:41

Uglavnom je riječ o osobama deficitarnih zanimanja za koje poslodavci iskažu potrebu nakon što one steknu uvjete za mirovinu

Presudom Ustavnog suda od prije pet godina, kojom je članak 116. Zakona o MIO proglašen neustavnim, umirovljenicima s područja Federacije BiH omogućeno je da istodobno primaju mirovinu i plaću, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Odnosno da, unatoč tome što su stekli status umirovljenika, mogu ponovno ostvariti radni odnos, a da se ne moraju odreći mirovine jer se mirovina smatra stečenim pravom. Do 9. svibnja prošle godine, prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, primati mirovinu i raditi mogle su samo osobe koje su otišle u punu mirovinu, s navršenih 65 godina života ili 40 godina staža. To je promijenjeno presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Naime, nakon presude Ustavnog suda FBiH od 9. svibnja ove godine, kojom su osporene dosadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obveznom osiguranju i istodobno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, osim korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, objasnili su iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Međutim, novim izmjenama i dopunama Zakona o MIO FBiH koje su upućene u parlamentarnu proceduru, uz korisnike obiteljskih i mirovina ostvarenih po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, ovo pravo neće moći ostvarivati ni korisnici invalidskih mirovina.

OGLAS

I u Republici Srpskoj korisnici mirovina također imaju zakonsku mogućnost naknadno steći status osiguranika. Prema navodima iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, korisnici starosne i invalidske mirovine imaju pravo ponovno steći status osiguranika. Pri tome im se isplata mirovine vrši redovito. S druge strane, korisnici obiteljske mirovine, u skladu sa zakonom, ne mogu steći status osiguranika. U takvoj situaciji im se, kako su objasnili iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja RS-a, jednako kao i u Federaciji BiH, vrši obustava isplate za razdoblje trajanja osiguranja.

Važno je naglasiti da sve one osobe koje nakon stjecanja statusa umirovljenika ponovno ostvare radni odnos imaju pravo podnijeti zahtjev za ponovno određivanje visine mirovine. U Federaciji BiH osiguranici novi izračun mogu zatražiti nakon ostvarenih šest mjeseci novog staža, a u RS-u nakon godinu dana. Ipak, za neke umirovljenike korekcija ne mora značiti i veću mirovinu. Dakle, osobi koja prima plaću nižu od one prije umirovljenja, novim izračunom visina mirovine zasigurno neće biti povoljnija od iznosa mirovine koju već prima. Ranije su iz Zavoda MIO FBiH istaknuli kako je do točnog broja onih koji istodobno primaju plaću i mirovinu teško doći jer se podaci vode u više baza, ali da takvih slučajeva ima.

OGLAS

Uglavnom je riječ o osobama deficitarnih zanimanja za koje poslodavci iskažu potrebu nakon što one steknu uvjete za mirovinu, odnosno ostvare pravo na njezino korištenje. Nerijetko ih poslodavci angažiraju na pola godine do godinu dana, odnosno dok se za isti posao ne obuči netko od njihovih kolega. Prijašnji podaci pokazali su kako u strukturi ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH stariji od 65 godina čine 0,1 posto. Struke najviše nedostaje u medicini, prosvjeti, trgovini, građevini, ipak, na posao se nakon umirovljenja uglavnom vraćaju visokoobrazovane osobe. 

Oglasi
LM