viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 16.01.24 @ 16:10

U vrhu liste ulagača u BiH u prethodnoj godini je „Adriatic Metals PLC“ iz Velike Britanije, koji posredstvom kompanije „Adriatic Metals BH“ planira otvaranje 180 radnih mjesta u Varešu, a vrijednost projekta koji podrazumijeva eksploataciju ruda procjenjuje se na gotovo 400 milijuna maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najvrjednijim projektima stranih ulaganja u BiH je i početak izgradnje slobodne zone u Brčkom, koji realiziraju kompanija “Studen Agrana” i Vlada Distrikta Brčko. U zonu koja će se prostirati na 35 hektara u prvoj fazi je investirano blizu 20 milijuna KM, dok se ukupna ulaganja procjenjuju na 240 milijuna KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Natron-Hayat“ iz Maglaja, kao članica „Hayat Holding“ grupacije iz Turske, započeo je pripreme za rekonstrukciju i unapređenje proizvodnje te izgradnju fabrike za proizvodnju celuloze i papira, a vrijednost investicije je približno 95 milijuna eura.

Gotovo 70 milijuna KM vrijednost je izgradnje „Hotela Palas“ u Banjoj Luci, a gradi ga švicarski „Zepter BiH“, dok su iz mostarske „Aluminij Industrije“ najavili postavljanje solarnih panela u krugu fabrike „M.T. Abraham Group“, te s luksemburškim „Dufercom“ pokretanje fabrike finalnih proizvoda za automobilsku industriju i pogona za proizvodnju aluminijske žice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska „Iskra Tela L“ u 2023. godini počela je izgradnju nove fabrike u Laktašima, u koju će uložiti gotovo 15 milijuna eura, dok je njemački „MAHLE Electric“, s kompanijom „Mahle Electric Drives Bosnia“ iz Laktaša, završila izgradnju nove hale u Laktašima vrijedne 20 milijuna eura. Fabrika papira „SHP Celex“ iz Banje Luke, čiji je osnivač „Slovak Hygienic Paper Group“, počinje gradnju najbolje fabrike papira na Balkanu, a, nakon 50 milijuna eura u prvoj fazi, uložit će dodatnih 50 u naredne dvije godine. Talijanski „PMP Industries“ u kompleksu „PMP Jelšingrad“ u Bosanskoj Gradišci počinje izgradnju novog pogona za proizvodnju komponenti za drobilice vrijednog 40 milijuna eura.

„PASS Automotive East“, kao osnivač kompanije PASS, u Bijeljini zapošljava više od 1.000 radnika, a planira da u dvije godine primi još 300 u Zvorniku. U toku su pripreme za proizvodnju dijelova i za svjetski poznati brend vozila “Tesla”.

Kada je o novim kompanijama riječ, u toku su pripreme za otvaranje trgovačkih centara njemačkog „Lidla“, pogona za proizvodnju električnih bicikala njemačkog „Ruff Cycles“ u Novom Travniku, pogona austrijskog „Geomixa“ u Tuzli, tvornice za preradu povrća u Kruševu, otvaranje prvih trgovina poljskog PEPCO-a u više gradova, a najavljena je i gradnja solarne elektrane „Drine energije“ iz Gruda, čiji je suosnivač norveški „Greenstat“.

Oglasi
LM