viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.12.23 @ 07:51
OGLAS

U Sarajevu su jučer po zapovijedi Tužiteljstva BiH uhićeni Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i nekadašnji ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, osoba s američke crne liste. 

OGLAS

– Po zapovijedi postupajućeg tužitelja BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagić , bivšeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH. Navedene osobe sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija – naveli su iz Tužiteljstva BiH, što smo ranije prenijeli.

Podsjećamo, Mehmedagić je imao svoje osobe u svakoj policijskoj agenciji i Tužiteljstvu. Neki su otvoreno, a što su potvrdili i svjedoci radili po njegovim uputama. Poput Nermina Šehovića i Ibre Bešlije iz FUP-a. Također, pitanje je tko su Osmicini suci i tužitelji u Županiji Sarajevo ali u državnom pravosuđu.

OGLAS

Pitanje je i kakva je uloga smijenjenog šefa kriminalističkog odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića. Podsjećamo, Mehmedagić je završio na crnoj listi SAD na kojoj se nalazi i suspendirana državna tužiteljica Diana Kajmaković.

OGLAS

– U skladu sa člankom 7031(c), State Department javno sankicionira Kajmaković zbog njenog sudjelovanja u značajnoj korupciji. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića. Ranije je Kajmaković sankcioniralo Ministarstvo trezora na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 zbog odgovornosti ili sudjelovanja u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu – naveo je OFAC u priopćenju.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM