viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.03.24 @ 13:50

Sustav Amber Alert, koji podrazumijeva širenje i objavljivanje informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece, prvi put je iskorišten u Srbiji nakon što je u Boru nestala djevojčica Danka Ilić.

U BiH je još davno data ova inicijativa, a prošlog mjeseca je usvojena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Predlagači su bili zastupnici Predrag Kojović (NS), Sabina Ćudić (NS) i Aida Baručija (BHI-KF).

Oglas

Javni sustav
O značaju ove inicijative i tome kada se može očekivati implementacija razgovarali smo sa zastupnicom Aidom Baručijom.

– Kao što se pokazalo u Srbiji, Amber Alert je vrlo koristan sustav obavještavanja i alarmiranja javnosti u slučajevima nestanka djece. Cilj inicijative je brza reakcija, to jest da se informacija o nestanku djeteta u roku od sat od prijave širi putem interneta, televizije, radija i ostalih medijskih kanala komunikacije, kako bi se u što kraćem roku obavijestio što veći broj građanki i građana o nestanku djeteta – kazala je Baručija za „Avaz“.

Naglašava da su usvajanjem ove inicijative Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženi da se u roku od 60 dana od usvajanja inicijative omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještavanja o nestanku djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Rokovi teku, ostalo je 30-ak dana do implementacije ove inicijative. Ministar sigurnosti Nenad Nešić je u razgovoru s nama izrazio spremnost implementacije i prije nego što smo inicijativu uputili u parlamentarnu proceduru, jer smo prije upućivanja razgovarali s kolegama u Parlamentu BiH i nadležnim institucijama kako bismo ih upoznali s važnosti usvajanja ovakve inicijative – poručila je Baručija. Ukoliko budu poštovani rokovi koji su izglasani, ovaj sustav bi za mjesec trebao zaživjeti u praksi.

Što je Amber Alert sustav?
Amber Alert sustav predstavlja mehanizam koji službeno funkcionira u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumuniji, Španjolskoj, Srbiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjakinji iz Teksasa koja je oteta i ubijena.

Oglasi
LM