viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.12.23 @ 10:40
OGLAS

Gotovo tri desetljeća od završetka rata u BiH mine i dalje predstavljaju opasnost za stanovništvo. Trenutna veličina površine u BiH, za koju se sumnja da ima mina, iznosi 843 kvadratna kilometra ili 1,65 posto od ukupne površine BiH. Tako je BiH, nažalost, jedna od minski najugroženijih zemalja u Europi, ali i svijetu.

OGLAS

Nepristupačni tereni

Preostala minski sumnjiva površina u najvećem dijelu obuhvaća, kako je to rečeno iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), ruralna područja, šume i brdsko-planinska područja.

– U tehničkom smislu, preostale minske površine koje moraju biti očišćene su izuzetno kompleksni i nepristupačni tereni, što dodatno povećava rizik pri realizaciji zadataka, u odnosu na projekte koji su rađeni u prethodnom razdoblju – rečeno je iz BHMAC-a.

OGLAS

Prema njihovim podacima, od početka provođenja operacija deminiranja u BiH od 1996. godine, zaključno sa 2022. godinom, na sigurno korištenje je vraćena površina od 3.328 kvadratnih kilometara, a pronađeno je i uništeno ukupno 74.446 protivpješačkih i 8.785 protivtenkovskih mina i 70.641 komad ESZR.

OGLAS

U poslijeratnom periodu ukupno je stradala 1.781 osoba, od čega 624 smrtno, a, nažalost, na minski sumnjivom prostoru, prema posljednjim podacima, ugroženo je više od 500.000 građana.

OGLAS

Najugroženija područja se nalaze u Federaciji BiH, a najveće je na prostoru Hercegovačko- neretvanske županije, gdje se minski sumnjiva površina prostire na čak 128,30 kvadratnih kilometara. Potom slijedi Zeničko-dobojska županija sa 108,93 kvadratna kilometra te Srednjobosanska županija, u kojem je 101,15 kvadratnih kilometara minski sumnjive površine.

Postignuti rezultati

Kada će BiH u potpunosti biti očišćena od mina, pitanje je na koje u ovom trenutku sa sigurnošću nitko ne može odgovoriti. Iz BHMAC-a su kazali da se u narednoj godini očekuju izmjene i dopune ili donošenje novog zakona o deminiranju i revizija postojeće Strategije protivminskog djelovanja za period 2018.-2025. godina.

– Centar za uklanjanje mina u BiH je već počeo analize do sada postignutih rezultata i analize realizacije zadatih ciljeva. U ovom trenutku mogu reći da će Strategija biti usuglašena s odobrenim zahtjevom BiH za produženje roka za implementaciju obveza po Otavskoj konvenciji po članku 5., a rok je 1. ožujak 2027. godine – kazali su iz BHMAC-a.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM