viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.07.23 @ 07:41
OGLAS

Ovo nije ono oko čega smo se dogovarali, što smo željeli raditi u ovom razdoblju, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić za federalnu tv komentirajući trenutno stanje u državi.

OGLAS

Preko noći se stvari ne mogu promijeniti, ali treba biti realan, kazao je on – za ovih nekoliko mjeseci su napravili neke značajne iskorake.

Kad je u pitanju izlazak iz krize – za nastavak rada, suradnje, priče na državnoj razini jeste pitanje odnosa prema zakonima koji predstavljaju udar na ustavni poredak, što su jasno rekli i predstavnici međunarodne zajednice, istaknuo je Nikšić.

OGLAS

Nikšić je podsjetio kako je Milorad Dodik ukazom o neprimjenjivanju zakona visokog predstavnika Christiana Schmidta ušao u teren krivičnog djela – pred nama je očekivanje da vidimo funkcioniraju li pravosudne institucije BiH.

OGLAS

„Drugi scenarij je da u razdoblju pred nama shvate svi akteri na političkoj sceni da od ovakvog ponašanja nema ništa, da građani nemaju nikakve koristi, a ponajmanje građani RS-a“, istaknuo je Nikšić.

OGLAS

Nikšić je govorio i o onome što se događa iza kamera – Dragan Čović je, kaže, puno tvrđi pregovarač o konkretnim stvarima. Narativ na tim sastancima je drugačiji: „Mi se vrlo brzo dogovorimo oko nekih stvari. Čak i ono što smo se dogovarali – to se i realiziralo. Usvojen je proračun BiH koji je uvećan za 200 milijuna KM, što je omogućilo da u punom kapacitetu profunkcioniraju institucije BiH, da vojnici, carinici, policajci dobiju plaće. Do jučer nitko nije želio se javljati na natječaj u te institucije – sad je obratno“.

Neke stvari su se pomakle s mrtve točke, smatra Nikšić – no onda se upadne u krizu: „Ali na ovim posljednjim sastancima je rečeno – i SNSD-a, a pozicija Trojke i HDZ-a je bila jasna – da BiH bude dio Europske unije“.

„Mi se ne želimo praviti mrtvi, ne možemo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo u BiH“, poručio je Nikšić.

Vijeće ministara BiH nikad nije brže formirano, naveo je Nikšić i složio se s izjavom da je danas „na aparatima“, ali da ipak radi. Što se tiče novog ministra financija BiH, podsjetio je da je to pozicija koja pripada SNSD-u: Ali, da bismo nastavili se ponašati normalno, očekujemo da neka prethodna pitanja riješimo“.

Naveo je kako svi razgovaraju – ili pokušavaju razgovarati: „Imali smo pola države koja je proglasila da ne važi pravni sustav države. To nije normalno stanje. Polako ćemo rješavati sve te probleme. Visoki predstavnik je već stavio te zakone van snage. Puno je lakše voditi populističku politiku – biti krut, ne damo, držimo, svađamo se… tko od toga ima koristi?“.

Nikšić je još jednom naglasio kako su, kad su krenuli, rekli da su jako opredijeljeni i da pružaju šansu kompromisu, razgovoru, dogovaranju – ali kompromisa nema, razgovora nema, dogovaranja nema na uštrb države.

Direktor Elektroprijenosa BiH bit će Bošnjak – zbog principa rotacije, kazao je Nikšić, a kad je u pitanju imenovanje za zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH, to je pozicija koja pripada parlamentarnoj većini, čiji je Arnel Isak dio. Marin Vukoja će dobiti podršku da bude sudac Ustavnog suda BiH, siguran je Nikšić. Dodao je i kako su strani sudci u tom tijelu u ovom trenutku potrebni – ali da je, u slučaju da u njemu budu samo sudci iz BiH, etničko glasanje crvena linija. BH gas može biti nositelj investicije u Južnu interkonekciju, ističe Nikšić – nema potrebe za novim poduzećem, na njegovom čelu može biti i HDZ-ov čovjek. Što se Izbornog zakona tiče, idealno je, kaže, da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamantarne skupštine BiH.

Nikšić je kazao i kako je rebalans proračuna FBiH uvjetovan tehničkim stvarima – usvojeni su amandmani koji se zbog tehničkih grešaka kod kodova ne mogu ispraviti kao tehničke greške nego rebalansom, a pokazale su se potrebe za dodatnim sredstvima.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM