viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.11.23 @ 16:06

Gostujući u emisiji Centralni dnevnik na Face TV, premijer FBiH Nermin Nikšić otkrio je nove sumnjive poslove koji su se odvijali u Autocestama FBiH.


Naime, lideri Trojke već su jednom govorili o navodnom kriminalu smijenjene uprave Autocesta, a Nikšić je sad otkrio nešto do sada nepoznato.

“Na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika je otkupljeno zemljište za iznos od oko 36.000 KM. Samo mjesec – dva kasnije to isto zemljište je prodato Autocestama FBiH za 460.000 KM. Kako je moguće da je vrijednost zemljišta u tako kratkom roku porasla više od deset puta i kako je moguće da su kupci znali da će trasa auto puta proći tim dijelom, a da ostatak javnosti i vlasnici zemljišta to nisu znali, pa su tako lako i tako jeftino prodali svoju zemlju”, rekao je Nikšić.


On je istaknuo da se sad sumnja da se radi o trgovini povlaštenim informacijama na način da određena osoba ili krug ljudi ili utječu na projekt ili samo dođu do informacija kuda će prolaziti autoput i onda te lokacije otkupe od vlasnika za male novce.

“Pri tome se očito radi o prevari tih ljudi, koji su vjerovatno u stanju neke potrebe čim prodaju svoju zemlju. Kriminalna skupina zatim tu zemlju proda Autocestama FBiH za deset puta veću cijenu. Od Federalne uprave policije tražim da prođu kroz kompletnu trasu i da sve provjere”, rekao je on.


“Sve dokaze i dokumentaciju o kriminalu u Autocestama FBiH ali i u drugim javnim poduzećima i institucijama smo prikupili i poslali nadležnim institucijama, a u ponedjeljak šaljemo novu prijavu prema Federalnoj upravi policije i prema Tužiteljstu. Sada je do pravosuđa da uradi svoj dio posla”, zaključio je Nikšić.

OGLAS
Oglasi
LM