viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.03.24 @ 15:34

Sudeći prema svim signalima koje smo dobili od Europske unije, po diplomatskoj ofenzivi u vidu mnogobrojnih značajnih izaslanstava koje su posjetile BiH u zadnjih nekoliko mjeseci, a posebno po pozitivnom izvješću Europske komisije i preporuci predsjednice Von der Leyen da se pregovori s BiH otvore, imamo puno pravo da budemo optimisti i da očekujemo pozitivan odgovor EU. Poručio je to danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, dan prije početka sastanka Europskog vijeća na kojem će se odlučivati o početku pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

-Bosna i Hercegovina ide naprijed. Usvojili smo zakone koji su godinama bili na čekanju i pokrenuli smo reforme koje će omogućiti brži razvoj države i osigurati bolji život za sve naše građane. Proces pregovaranja sa EU za nas je već odavno počeo. Od preuzimanja vlasti pregovaramo sa EU predstavnicima, sklapamo sporazume, uspostavljamo čvrste diplomatske odnose sa svim državama članicama EU i dogovaramo ekonomsku suradnju – istaknuo je Nikšić. Nakon deset godina negativnih izvješća o napretku BiH, kako je naveo, EU ne krije zadovoljstvo da napokon mogu napisati da je napredak vidan i da je za godinu dana postignuto više nego u prethodnih deset godina.

OGLAS

Kako je podvukao Nikšić, naravno da nema mjesta nikakvoj euforiji, posao još nije gotov, 21. ožujka je dan kada očekujemo odluku, a u svakom slučaju pred nama je još puno posla. Smatra vrlo važnim da su razgovorom i dogovaranjem s partnerima omogućili usvajanje važnih zakona koji ostaju na snazi bez obzira na EU odluku. Na taj način, dodaje, popravljaju imidž BiH u svijetu i da nas nakon dugo vremena smatraju dostojnim partnerima za razgovor. -Sve to smo postigli time što smo širenje straha i podizanje tenzija zamijenili razgovorom, dogovorom, jačanjem povjerenja i nužnim kompromisom. Optuživali su nas da popuštamo, da izdajemo, da prodajemo, a sada su se ušutjeli i pitaju se kako smo uspjeli toliko da dobijemo, a da ništa ne (iz)damo. Niti smo mi što dobili niti je bilo tko nešto izgubio. Nema pobjednika niti poraženih. Bez bilo koga od sudionika razgovora ne bi bilo evidentnog napretka i dogovora. Jedini pobjednik otvaranjem pregovora su svi građani BiH, na svakom pedlju naše države. To nam je jako važno jer mi ne poznajemo naše i njihove građane i narode niti naše i njihove općine, gradove, županije i entitete – naglasio je Nikšić u objavi na društvenim mrežama. Poručuje na kraju da je pred BiH još mnogo posla, da je ovo samo početak te da ne namjeravaju stati dok se građanima ne osiguraju kvalitetni uvjeti života, ne samo da više ne napuštaju BiH, već da se i oni koji su je napustili počnu vraćati svojim domovima.

OGLAS
Oglasi
LM