viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.06.23 @ 08:22
OGLAS

Opredjeljenje Vlade je fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću nakon razgovora premijera Nermina Nikšića s predstavnicima sindikata.

Nikšić i dopremijeri, ujedno federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, razgovarali su naime u sjedištu Vlade u Sarajevu s delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Delegaciju Saveza predvodio je predsjednik Selvedin Šatorović.

OGLAS

Predstavnici sindikata istaknuli su na ovom sastanku šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plaćti, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

OGLAS

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredijeljenost Vlade FBiH za unapređenje socijalnog dijaloga i suradnju sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uvjeta građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije radi postizanja što kvalitetnijih rješenja.

OGLAS

– Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema, i napravila reformu – kazao je premijer Nikšić.

Dopremijeri Kraljević i Mijatović također su naglasili da je prioritet Federalne vlade smanjenje opterećenja na plaću kako bi poslodavcima bio osiguran ambijent za povećanje plaća radnicima, a zadržavanjem fiskalne stabilnosti sistema. Ukazali su na važnost tripartitnog dijaloga i suradnje vlade, sindikata i poslodavaca.

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi imenovanje i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu suradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

– Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena u odnosu na ono što se dešavalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo – rekao je Šatorović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM