viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.10.23 @ 20:51

Tijekom nerednih nekoliko dana bit će formirana nova Vlada Zeničko-dobojske županije u kojoj će sudjelovati ministri iz reda SDA, NES-a, DF-a, SBB-a i Klub neovisnih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za novog premijera ZDŽ predložen je Nezir Pivić iz SDA koja je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova pa će u novoj Vladi ZDŽ, osim premijera imenovati i još četiri ministra. Podsjećamo, prethodna Vlada je smijenjena sa 20 glasova za i 13 protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući premijer Nezir Pivić je doktor pravnih znanosti, a na Općim izborima 2022. godine sa više od 10.700 glasova izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BIH. Dugogodišnji je član i dužnosnik SDA u kojoj trenutno vrši dužnost predsjednika Gradskog odbora SDA Zenica.

Novi ministri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poziciju premijera, SDA je dobila još četiri ministarstva. U vruću fotelju ministra Ministarstva unutarnjih poslova ZDŽ sjest će Emir Vračo iz Visokog, inače profesor profesor sporta i tjelesnog odgoja. Novi ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta bit će glumac i režiser Mirza Mušija iz Kaknja, koji je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predvodit će mladi kadar SDA Tešnja, Jasmin Čajić, magistar sigurnosnih i mirovnih studija. Ministarstvo pravde predvodit će ministar Nebojša Nikolić koji je i u mandatu 2018-2022 bio na čelu Ministarstva pravde Zeničkog-dobojskog županije. U raspodjeli pozicija Klubu neovisnih zastupnika pripala su ukupno tri ministarstva. Novi ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša bit će Adnan Šabani, diplomirani ekonomist, dok će Ministarstvom zdravstva rukovoditi ministrica Aida Salčinović, doktorica medicine i specijalista urgentne medicine.

Uskoro sjednica

Samostalni zastupnik Ivo Tadić, koji se odvojio od HDZ-a, kandidirao je doktora stomatologije Antonija Šimunovića iz Žepča za novog ministra Ministarstva rada, socijalne politike i izbjeglica. Demokratska fronta zadržala je ministarstva koje je imala i u prethodnoj vladi. Tako će Dženana Čišija i dalje rukovoditi Ministarstvom financija dok će Adnan Sirovica ostati na čelu Ministarstva za pitanja branitelja. Jednako kao i DF, i Narodni europski savez zadržao je Ministarstvo gospodarstva koje će nastaviti da vodi ministar Samir Šibonjić. Kako prenose pojedini mediji, sjednica Skupštine Zeničko-dobojske županije na kojoj će biti izvršeno potvrđivanje nove Vlade trebala bi biti održana tijekom narednog tjedna. Točan datum nije određen, ali iz neslužbeno bi to mogao biti ili četvrtak (26.10.) ili petak (27.10.)

Oglasi
LM