viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.24 @ 08:34
OGLAS

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas će održati sjednicu, na kojoj bi trebali glasati o zakonima kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, potiče razvoj malog gospodarstva, uvodi neradna nedjelja, te regulirae djelatnost psihologa.  

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja malog gospodarstva već je usvojio Predstavnički dom. Na osnovu toga, ako izaslanici odobre ova dva zakonska rješenja, bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH stupe na snagu. Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi po prvi put se u Federaciji uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sustav poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.

OGLAS

Registar poduzetničke infrastrukture
Ovim zakonom treba biti uspostavljen registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u FBiH. Oni postojeći subjekti bit će dužni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona resornom ministarstvu podnesu zahtjev za upis u registar. Osim toga, Vlada kao predlagač ovog zakona smatra da je važno usvojiti ovo zakonsko rješenje jer “bez uređene i razvijene poduzetničke infrastrukture, mala i srednja poduzeća teško se mogu razvijati, kvalitetno organizirati, biti konkurentna, te povezivati u klastere i lakše nastupati na međunarodnom tržištu“. Cilj zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata malog gospodarstva, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje. Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutarnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.

OGLAS

Neradna nedjelja
Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da se radnici u trgovini konačno približile tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast. Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova te im je ugroženo pravo na krov nad glavom. Također, izaslanici će se izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona, Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH i Zakona o radu. Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B. Sjednica bi trebala početi u 12 sati u zgradi Federalnog parlamenta.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM