viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.01.24 @ 09:46

Tokom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao dva značajna programa kojima je sufinancirano zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, i to Program sufinanciranja zapošljavanja 2023., koji je sadržavao niz mjera za podsticanje zapošljavanja mladih, žena, dugotrajno nezaposlenih…, te program Služba u suradnji s poslodavcima 2023.

Programi su realizirani sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi poticanja
zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba, prekid dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva mladih osoba.

OGLAS

Za realizaciju ova dva programa ugovorena su sredstava u iznosu od oko 47 milijuna KM, a na osnovu čega je zaposleno 8.175 osoba od čega je 56,4% žena i 43,6% muškaraca. Među zaposlenim je najviše osoba sa SSS (36%), a slijede KV radnici (29%), radnici sa fakultetskim obrazovanjem (21%) i NK radnici (14%).

OGLAS

Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene programe, mladih je 51%, osoba dobi od 30 do 40 godina je 20% i starijih od 40 godina je 29%.

OGLAS

Analizirajući period nezaposlenosti, 35% osoba obuhvaćenih navedenim programima su prije zaposlenja bile nezaposlene preko 12 mjeseci, a u prosjeku 30 mjeseci, što ukazuje na činjenicu da nešto više od jedne trećine obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U narednom periodu Zavod će objaviti i podatke o realizaciji više programa kojima je sufinancirano samozapošljavanja u 2023. godini, a na osnovu kojih je dat značajan doprinos pokretanju malih biznisa za mlade, žene, demobilirane borce i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

Trenutno su toku intenzivne pripreme za programe aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu, a o svim aktivnostima Zavoda javnost će biti blagovremeno obavještena.

Oglasi
LM