viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.06.21 @ 11:14
OGLAS

Dragi ljubitelji prirode, dolaskom lijepog vremena povećano je i vrijeme boravka u prirodi. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ŽS upozorili su sve ljubitelje prirode da budu oprezni, jer trenutno nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica. Kako su naveli iz Hitne pomoći, u posljednjih nekoliko tjedana zabilježeno je više ujeda zmija otrovnica u glavnom gradu BiH.

“U tom slučaju je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma – protuotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine, međutim, tog seruma trenutno nema nigdje u BiH za nabaviti”, naveo je doktor Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike KCUS-a.

OGLAS

U BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice (poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan) dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

OGLAS

Sve tri vrste otrovnih zmija koje žive u BiH mogu se prepoznati i po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava te po kratkom zdepastom tijelu koje veoma rijetko prelazi dužinu 60 cm. Po obojenosti odstupa šarka koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

OGLAS

Prema informacijama koje ima redakcija portala, zmije su sve učestalija pojava i na našim prostorima pa bi bilo dobro povesti računa prilikom odlaska u prirodu, ali i o održavanju i čišćenju zelenih površina koje nas okružuju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM