viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 01.09.23 @ 13:46

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u periodu od 4. do 8. rujna 2023. godine, nad našom zemljom obaviti planirani promatrački let u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“. Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorija Bosne i Hercegovine realizirati promatrački let s pripadnicima oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, sukladno odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Stanovništvo se obavještava da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tijekom koje će se posadi zrakoplova i međunarodnim inspektorima pridružiti tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a provest će se iznajmlјenim zrakoplovom zračnih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama Ugovora, a nakon pregleda od strane pripadnika OS BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.

Oglasi
LM