viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.03.24 @ 14:43

Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Veljku Brajiću i drugima, optuženima za ratni zločin u Briševu, kada je u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti i okolna mjesta u blizini Prijedora ubijena 61 žrtva, potvrđeno je za Detektor.

Veljku Brajiću je, odlukom Suda BiH, određena mjera zabrane putovanja izvan zemlje. Njemu su s ostalim optuženima u ovom predmetu – Slobodanu Taranjcu, Ranku Kaurinu, Branku Dženopoljcu i Drašku Topiću – određene mjere zabrane sastajanja s određenim osobama i svaki oblik kontaktiranja sa svjedocima Tužiteljstva BiH, te približavanja na udaljenost od 50 metara.

Oglas

“Izrečene mjere zabrane po ovom rješenju mogu trajati dok za istima postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca“, navodi se u odgovoru Suda BiH za Detektor.

Iz Suda BiH navode kako je Tužiteljstvo predložilo da se prema svim optuženima, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz optužnice, izreknu mjere zabrane putovanja izvan Bosne i Hercegovine, zabrana prilaska i sastajanja sa svjedocima predloženim uz ovu optužnicu te međusobnog sastajanja optuženih, kao i obavezu povremenog javljanja nadležnom državnom organu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve Obrane su se na ročištu održanom prošlog tjedna usprotivile predloženim mjerama Tužiteljstva.

Sud BiH je 15. ožujka donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva BiH sadržan u optužnici, na što je Tužiteljstvo uložilo žalbu koja je uvažena i djelomično je prihvaćen prijedlog za mjere koje su određene rješenjem od 20. ožujka, objašnjeno je za Detektor iz Suda BiH.

Kako je iz Tužiteljstva BiH ranije objavljeno, njih petorica se terete da su krajem srpnja 1992. godine planirali i sudjelovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, i okolna mjesta u blizini Prijedora. Tom prilikom je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima je najmlađi bio dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti.

Oglasi
LM