viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.05.23 @ 13:54
OGLAS

Nakon akcije “Start” u kojoj je uhićen načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, danas se oglasio i Europol, koji je također bio dio ove akcije.

OGLAS

Kako se doznaje, Europol i FBI pružili su pomoć našim institucijama, posebno kad je riječ o podacima sa aplikacije Sky. “Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini”, objavio je danas Europol, koji navodi kako su akciju proveli MUP Sarajevske županije te Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i Tužiteljstvo SŽ. Istaknuli su kako je uhićeno sedam osoba, a raspisane su međunarodne potjernice za još dvije osobe.

Pretreseno je 30 kuća i pretraženo deset kompanija, otkrivaju i navode šta je sve otkriveno:

OGLAS
  • 5 luksuznih vozila
  • 3 kripto knjige s procijenjenom vrijednošću kriptovaluta od 500 000 eura (skoro milion KM)
  • 2 kripto računa zamrznuta i namijenjena pljenidbi s približno 500 000 eura (skoro milion KM) vrijednim kriptovalutama
  • 247 strojeva za kripto rudarenje, ukupne vrijednosti od više od milion eura (skoro dva miliona KM)
  • Gotovina u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od približno 100 000 eura (oko 200 hiljada KM)
  • Ekvivalent oko 150 000 eura (oko 300.000 KM) na bankovnim računima
  • Luksuzna roba uključujući nakit i satove
  • 4 pištolja s 300 komada streljiva.

Europol je objavio i modus operandi (način rada) ovog, kako ih nazivaju, kartela: “Kokain se šalje iz Južne Amerike u Europu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u ugljenu ili konzervama tune.”

OGLAS

Ističu kako je akcija također bila usmjerena “na političku osobu osumnjičenu za korupciju, koja je vršila dužnost na čelu jedne od općina u Srajevskoj županiji”.

OGLAS

Obavještajni podaci koje je pripremio Europol na temelju podataka iz operacije SKY ECC omogućili su identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovaj obavještajni izvještaj pokrenuo je trenutnu istragu. Europol je dodatno podržao nacionalna tijela u identifikaciji ciljeva visoke vrijednosti, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnim analizama”, zaključili su.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM