viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.09.23 @ 10:20
OGLAS

Članovi Moto kluba Veterani Croatia, podružnice središnja Bosna i ove će godine nazočiti euharistijskom misnom slavlju kojim će se ove subote, druge u rujnu,  u Udbini obilježiti  Dan hrvatskih mučenika. Sa sobom ove godine nose dva spomen kamena posvećena stradanju Hrvata u središnjoj Bosni u Domovinskom ratu,  Osmica kao spomen na osmero djece koja su 10. lipnja ’93. ubijena granatom ispaljenom s položala Armije R BiH te Križančevo Selo u kojemu su uoči Božića iste godine 22. prosinca mučki ubijena 64 Hrvata. Potvrdili su nam to iz Moto kluba Veterani Croatia kojima su ove godine u pripremi pomogli članovi Udruge „Osmica“ s Ivanom Garićem na čelu,  viteške podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB i Udruge nositelja ratnih odličja Srednjobosanske županije s predsjednikom Udruge Jozom Stojakom Mungosom, piše vecernji.ba.

Nakon mise koju će u Udbini predvoditi mons. Dr. Đuro Hranić, đakovačko- osječki nadbiskup i metropolita, oba spomen kamena koje će donijeti članovi Moto kluba Veterani Croatia iz središnje Bosne, biti ugrađena u Spomen zid koji se nalazi iza crkve. Zid prikazuje mjesta stradanja Hrvata kroz povijest, a uz kamen koji se u njega ugrađuje kao trajan podsjetnik na žrtve,  u Udbini se, u crkvi hrvatskih mučenika, pohranjuju i prateći dokumenti s opisom događaja čiji su datum i mjesto isklesani u kamenu. „Naša je trajna zadaća svjedočiti o Domovinskom ratu i žrtvama u središnjoj Bosni“, poručili su uoči polaska za Udbinu članovi MK Veterani Croatia iz središnje Bosne na čelu sa Željkom Ljubanićem.

OGLAS

Oni su prošle godine u Spomen zid u Udbini ugradili četiri kamena u kao spomen na stradanja Hrvata središnje Bosne u Domovinskom ratu,  u Šušnju,  Galici,  Kiseljaku kod Žepča i Dusini. S ovakvim aktivnostima kažu nastavit će svake godine, ugrađujući kamen po kamen na zidu u Udbinu kao trajan spomen na hrvatske mučenike stradale u središnjoj Bosni u Domovinskom ratu. Nažalost tih je stratišta dovovljno za skoro cijeli jedan zid.

OGLAS

Crkva  hrvatskih mučenika u Udbini sagrađena je na inicijativu biskupa mons. dr. Mile Bogovića, a   otvorena je  i blagoslovljena 11. rujna 2010. godine. Od 2012. godine, svake druge subote u rujnu mjesto je okupljanja brojnih vjernika i hodočasnika. Posebno mjesto uz crkvu ima i veliki memorijalni zid na kojeg se postavljaju Spomen- kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica. Među njima bit i Spomen -kamenja s imenima stratišta i mjesta zločina i  nad Hrvatima središnje Bosne s čijim se postavljanjem krenulo  prošle, a nastavilo ove godine.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM