Pretilost u djece i adolescenata globalni je javnozdravstveni problem, a broj pretile djece u posljednjih 40 godina povećan je čak deset puta, upozoravaju stručnjaci.
Debljina se sve češće pojavljuje kao posljedica nesrazmjera između unosa i potrošnje energije zbog neadekvatnih prehrambenih navika i smanjenog kretanja. Dječji endokrinolog i dijabetolog dr. Marija Šandrk Beslać iz SKB-a Mostar ističe kako je prekomjerna konzumacija brze i visokokalorične hrane, često bogate šećerima i aditivima, jedan od glavnih uzroka. “Kod 20 posto školske djece uočavamo pretilost i prekomjernu tjelesnu težinu, što je posljedica suvremenog načina života,” rekla je za RTV HB dr. Šandrk Beslać.
Rjeđi, organski uzroci pretilosti kod djece, poput problema sa štitnjačom, također se prate, no većina djece razvije pretilost zbog psiholoških i prehrambenih čimbenika, napominje psihologinja Ivana Granić-Galić. “Kod pretile djece uvijek tražimo osnovni uzrok, poput traume ili narušene obiteljske dinamike, kako bismo na temelju toga mogli raditi na rješenju,” rekla je Granić-Galić, ističući i problem prehrane pred ekranima, što negativno utječe na dječju autonomiju nad obrocima. Nutricionistkinja Nevena Pandža savjetuje cjelovite namirnice prilagođene dječjem uzrastu, ističući važnost voća, povrća i bjelančevina poput mladog sira, jogurta, peradi i ribe iz lokalnih izvora.
SKB Mostar podržava edukacije o poremećajima hranjenja u suradnji s Centrom BEA iz Zagreba, kao dio programa za smanjenje stope pretilosti kod djece i odraslih.