viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.04.24 @ 08:57
OGLAS

Nastavak desete redovne sjednice u aktualnom mandatu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za danas nakon prekida 4. ožujka, kada nije usvojen ni predloženi dnevni red već samo potvrđen mandat novoimenovanoj zastupnici Franki Leko.

Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedatelj Doma Mladen Bošković, koji je 4. ožujka otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedateljice u ostavci Mirjane Marinković Lepić, prenosi Fokus.

OGLAS

Boškovićevo vođenje tražila je, u formi predloženog zaključka, parlamentarna većina, a protivila se opozicija. Potom je glasovanje Doma u cjelini pokazalo da nema većinske podrške za navedeni prijedlog ni nakon dva kruga izjašnjavanja.

OGLAS

Uslijedile su potom kratke konzultacije i Bošković je obavijestio da će sjednica biti prekinuta, ali da prije toga barem treba potvrditi mandat novoj zastupnici Franki Leko iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH, umjesto stranačkog kolege Ive Vincetića čiji mandat je prestao. Oporba je tvrdila da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitna ako Bošković bude predsjedavao i u tom dijelu, pa je predsjedateljica po funkciji Mirjana Marinković Lepić, preuzela vođenje ovog dijela sjednice i Leko položila zastupničku zakletvu.

OGLAS

Sjednica je odmah potom prekinuta. Članovi zastupničkog Kluba oporbene Stranke demokratske akcije oglasili su se priopćenjem istog dana tvrdeći da je aktualna vlast ispoljila 4. ožujka neznanje i neodgovornost. Smatraju da je stvarni razlog prekida sjednice to što bi SDA tražila i mimo predloženog dnevnog reda usvajanje zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji je ta stranka i predložila uputivši ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Neradna nedjelja

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. ožujka. Jedan od novopredloženih federalnih zakona predviđa neradni dan nedjeljom i blagdanom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim objektima. Vladi Federacije BiH je ostavljena mogućnost da njenom odlukom može odrediti koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme blagdana i u kojem obujmu.

Zakon kojim su predložene ove odredbe zasad je u formi nacrta, što znači da je njegovo eventualno stupanje na snagu vremenski nepredvidivo jer bi mogao biti upućen u javnu raspravu prije potencijalnog konačnog usvajanja u oba doma Federalnog parlamenta.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM