viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 21:50
OGLAS

Izaslanica u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, uz izaslanstvo obaju domova PSBiH razgovara je danas u Sarajevu sa izvjestiteljima Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Zsoltom Nemethom i Aleksandrom Nikoloskim o političkoj situaciji u BiH i poštivanju obveza i angažmanu BiH kao države članice Vijeća Europe.

Izvjestitelji PSVE čestitali su domaćinima na brzom formiranju vlasti u BiH nakon provedenih Općih izbora u listopadu prošle godine, kao i na napretku u procesu europskih integracija postignutom nedavnim usvajanjem seta reformskih zakona kojima se ispunjava dio prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Izvjestitelji Nemeth i Nikoloski usvajanje pet zakona u PSBiH ocijenili su kao pozitivan signal i dokaz da su dogovor i kompromis mogući u BiH. Istovremeno, izrazili su uvjerenje da BiH, nakon odluke Europske unije (EU) o dodjeljivanju kandidatskog statusa, treba omogućiti da otpočne pretpristupne pregovore o članstvu u EU. Najavili su da će nacrt izvješća o BiH biti završen do kraja ove godine, kada bi trebao biti predstavljen institucijama BiH i Monitoring komitetu PSVE. Izvjestitelji su također najavili da bi izvješće moglo biti usvojeno u prvoj polovini naredne godine i izrazili nadu da će sadržaj tog izvješća doprinijeti ubrzavanju procesa europskih integracija BiH. Istovremeno, izvjestitelji PSVE pohvalili su angažman članova Izaslanstva PSBiH u PSVE, ocjenjujući da Izaslanstvo PSBiH na dobar i veoma aktivan način predstavlja BiH u PSVE.

Zahvaljujući se na dugogodišnjoj značajnoj ulozi Vijeća Europe u jačanju demokracije u BiH, kao i u realizaciji projekata u području vladavine prava i zaštite ljudskih prava, predstavnici rukovodstva obaju domova PSBiH upoznali su izvjestitelje PSVE o napretku koji je u BiH napravljen tijekom prošle i ove godine, posebno u procesu europskih integracija. Ocijenili su kako su kompromis, konsenzus i koordinacija domaćih političkih snaga ključni preduvjeti za daljnji napredak u procesu usvajanja reformskih zakona, posebno seta zakona koji se odnose na pravosudne institucije, uključujući Ustavni sud i Sud BiH, kao i na Izborni zakon BiH.

Predstavnici kolegija obaju domova PSBiH naglasili su potrebu da ključne domaće političke snage nastave sa razgovorima. S tim u svezi, naglasili su da unutar aktualnih partnera u vlasti na razini BiH postoji prostor za dogovor i kompromis oko brojnih važnih pitanja, a posebno oko nastavka procesa pristupanja BiH članstvu u EU. Predstavnici PSBiH izrazili su nadu da će izvješće izvjestitelja PSVE o BiH biti pozitivan, te apelirali za potporu u dobijanju datuma za početak pretpristupnih pregovora sa EU, što bi, kako je ocijenjeno, bio veliki dodatni podsticaj za BiH i ohrabrenje za sve njene građane.

Sastanku predstavnika rukovodstva obaju domova PSBiH sa izvjestiteljima PSVE nazočila je i šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Bojana Urumova.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM