viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.10.23 @ 11:59

Prošloga tjedna u Vitezu je obilježena 15. obljetnica utemeljenja Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača, a koju uspješno predvodi Vitežanka Marina Pendeš. Tim povodom Pendeš je održala prigodno obraćanje na svečanoj akademiji koja je organizirana, a njeno obraćanje prenosimo u cijelosti:

Danas , ovdje u Vitezu obilježavamo 15-tu obljetnicu utemeljenja naše Zajednice žena HDZ BiH KKK,  kao jednog od ključnih  stupova naše stranke . Stranke koja je u BiH, a slobodno mogu kazati i u regiji predvodnik u promicanju žena na političkim pozicijama ali i pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Pozicijama na kojima se odlučuje.

OGLAS

Pozicija i uloga žene u društvu su teme koje su važne za svaku od nas pojedinačno, bez obzira na dob, rasu, zanimanje ili mjesto boravka.  I zbog toga i zato, mi žene HDZ BiH, članice ZŽ HDZ BiH KKK, moramo biti ponosne na naš dosadašnji rad u proteklih 15 godina. Jesmo li mogle bolje? Jesmo. Jesmo li mogle više ? Jesmo. No, vrijeme pred nama trebamo iskoristiti za naše unutarnje jačanje, obrazovanje i političko osnaživanje, kako bismo u svim županijama  i općinama gdje HDZ BiH ima većinu bile spremne prihvatiti odgovornost i intenzivno raditi na stvaranju boljih uvjeta za budućnost naše djece, budućnost našeg  hrvatskog naroda.

OGLAS

Mogu li žene braniti svijet?

OGLAS

Odgovor je da, mogu. Žene već brane svijet na mnogo načina.

Kao majke, sestre, kćerke, žene su stupovi svake obitelji u kojoj se rađaju i odgajaju novi ljudi koji će postati znanstvenici/ce, pekari/ce, inžinjeri/rke, vojnici/vojnikinje i političari/političarke.

Postoji izreka: “Odgojite muškarca, odgojili ste čovjeka. Odgojite ženu, odgojili ste cijelu obitelj“.

Znači, uloga žene u obrani svijeta i temeljnih vrijednosti naše civilizacije je višedimenzionalna i nezamjenljiva. Ženama je potrebno pružiti šansu i osnažiti kvalitetnom izobrazbom, stabilnom medicinskom skrbi te im omogućiti aktivno sudjelovanje u u procesu strateškog odlučivanja i upravljanja u institucijama vlasti i društva u cjelini.

Zato još jednom sa ovoga mjesta, kao predsjednica ZŽ HDZ BiH KKK, kao bivša ministrica obrane BiH želim naglasiti kako je bitno da imamo predsjednika naše stranke, HDZ-a BiH, u osobi dr. Dragana Čovića, koji ne samo izrijekom , nego i svojim djelovanje daje potporu ženama HDZ-a BiH  na svim razinama vlasti i uključuje ih u procese gdje se donose strateške odluke. Zato mi je zadovoljstvo na međunarodnim forumima naglasiti da smo vodeća stranka u  BiH , ali i regiji, gdje žene imaju odgovornu ulogu u vođenju reformskih procesa. Dovoljno je spomenuti našu predsjedateljicu VM BiH Borjanu Krišto koja intenzivno vodi procese približavanja BiH EU i NATO-u.

Predsjednicu Federacije, koja zajedno sa našim ministricama Adrijanom i Sanjom odgovorno pristupaju u izradi i provođenju strateških infrastrukturnih i obrazovnih projekata.

Naše zastupnice, izaslanice, vijećnice, sve odgovorno rade i prestavljaju svoje općine, županije, gradove, FBiH i BiH na domaćim i međunarodnim forumima.

Ovo su izazovna vremena, sa sigurnosnog, ekonomskog i političkog aspekta. Svijet se suočava sa problemima kao nikada do sada od drugog svjetskog rata. Oružani sukobi, prijetnje ,ratovi diljem svijeta su izazov za koji svi mi trebamo naći adekvatno rješenje.

Svakodnevne vijesti iz Ukrajine nakon agresije Rusije, Nagorno Karabaha, Jemena, Sirije, Izraela, Afrike nam govore o katastrofalnoj materijalnoj šteti ali i nenadoknadivim ljudskim gubicima. No, najveće žrtve su žene i djeca. A to je rezultat nepravovremenog preventivnog djelovanja, to je rezultat nepoštivanja UN rezolucija pa i UN R 1325, to je rezultat nepoštivanja i nedovoljnog uključivanja žena u procese pregovaranja, razgovaranja i nadziranja.  Na posljednjem zasjedanju NATO parlamentarne skupštine, od 16 izvjestitelja , samo dvije žene. Smatram da uloga žene  u izgradnji mira i povjerenja , kako u pred-konfliktnom tako i u post-konfliktnom periodu, nije adekvatno prepoznata. Žene  moraju imati proaktivnu ulogu procesima pomirenja ali i u procesu  prevencije. Jer kad žena štiti sebe, štiti obitelj, a kad štiti obitelj  kao osnovnu ćeliju društva štiti društvo u cjelini.

No, vratimo se našoj 15. obljetnici. Pred vama je publikacija tiskana tim povodom a koja obuhvaća naš rad u posljednjih 5 godina.

Poštovani, ovom publikacijom smo htjele predstaviti  djelovanje organizacijskih cjelina Zajednice Žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača (općinskih, županijskih, regionalnih odbora kao  i Predsjedništva ZŽ HDZ BiH KKK)  u političkom i javnom životu na svim razinama , a  što je vidljivo u:

– međunarodnim aktivnostima i predstavljanju ZŽ HDZ BiH KKK u okviru EEP Women,

– političkom radu kroz parlamente, sabore i općinska vijeća u BiH ,u onim sredinama i na   razinama na kojima su izabrane,

– aktivnom radu u Izvršnim organima vlasti, Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, Županijskim Vladama i na poziciji načelnice općine,

– organizaciji i provedbi lokalnih izbora 2020 i općih izbora 2022,

– političkom osnaživanju žena kroz edukaciju, kako u Političkoj akademiji HDZ BiH tako i kroz edukacije međunarodnih organizacija u BiH,

– sudjelovanjem u svim aktivnostima HDZ BiH od općinske do državne razine,

– organiziranjem humanitarne akcije nakon potresa u Petrinji, te niz manjih humanitarnih akcija,

– potpora za dokumentarni film o stradaloj hrvatskoj djeci u BiH tijekom rata,

– molitvenom pohodu na Bobovac,

– organiziranjem donatorskih večera na razini županijskih odbora.

 Uvažene dame i gospodo, gospodine Predsjedniče, iduća godina je za sve nas jako bitna , lokalni Izbori su pred nama. Zbog toga kao ZŽ HDZ BiH KKK ranije krećemo u izbore unutar naše Zajednice , kako bismo unijeli i malo „svježe krvi“, mlađih osoba koje će unijeti novu energiju i napraviti veće iskorake u radu.

 U nadi da ćete dati potporu  našem nastojanju za većim brojem kandidatkinja na listama za općinska vijeća ali i kandidatkinjama za  načelničke pozicije unaprijed Vam hvala!

Još jednom od srca čestitam 15. obljetnicu ZŽ HDZ BiH KKK!

Ž I V J E L I”

Oglasi
LM