viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.12.23 @ 06:09

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenica Povjerenstva Marina Pendeš sudjelovali su u Beču na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice.

Sudionici Parlamentarnog foruma razmijenili su informacije, mišljenja i stavove o spremnosti država članica Energetske zajednice na primjenu Uredbe Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), te utjecaju CBAM-a na integraciju energetskog tržišta i budućnosti cijena ugljenika u Energetskoj zajednici. Ova uredba kojom se uvodi plaćanje prekograničnih pristojbi za električnu energiju proizvedenu korištenjem ugljenika, na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja 2026. godine.

Obraćajući se sudionicima Parlamentarnog foruma, zamjenica predsjedavajućeg Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Marina Pendeš kazala je kako BiH želi biti aktivan član međunarodne zajednice u svim pitanjima, pa tako i u pitanjima energije i zaštite okoliša, zbog čega je prihvatila sve ključne međunarodne pravne dokumente, te potpisala i ratificirala Pariški sporazum i Sofijsku deklaraciju o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kojom se obvezala da će pratiti Europsku uniju na njenom putu do ugljeničke neutralnosti 2050. godine.

Pendeš je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, kazala kako BiH podržava sve regionalne procese u pravcu energetske tranzicije, ali istovremeno upozorila da BiH treba zaštiti i svoje interese. S tim u vezi, upozorila je na to da će plaćanje prekogranične pristojbe na CO2 (CBAM) predstavljati ogroman udar na gospodarstvo BiH, koje će, prema procjenama Vanjskotrgovinske komore BiH, imati značajan pad izvoza, prihoda, kao i značajan gubitak radnih mjesta u oblastima proizvodnje električne energije, te industrijama cementa i metala.

Ona je pozvala zemlje članice EU da, kroz nedavno usvojeni Plan rasta za zapadni Balkan, ali i kroz europske fondove, uvećaju obim pomoći za BiH, posebno za projekte energetske tranzicije i zaštitu od posljedica klimatskih promjena. Također je pozvala kolege parlamentarce iz zemalja ugovornih strana Energetske zajednice na usuglašen i koordinisan nastup prema EU

Oglasi
LM