viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 15:03

U sklopu natjecanja za prestižnu nagradu “Green Destinations Top 100 Stories” prepoznaje se i nagrađuje 100 destinacija koje pokazuju izvrsne rezultate iz turističke prakse

BiH obiluje prirodnim ljepotama koje privlače pozornost diljem svijeta. Pa se tako na listi nominiranih za prestižnu nagradu “Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu našlo čak pet destinacija iz BiH. Na listi za prestižnu nagradu za okoliš su gradovi Konjic, Trebinje i Bosanska Krupa, ali i dvije druge lokacije, a to su spomenik prirode Skakavac te zaštićeno stanište Tišina, koje se nalazi pored Šamca. Svake godine “Green Destinations Story Awards” priča inspirativne priče o održivosti destinacija diljem svijeta, dijeleći dobre prakse i rješenja koja su primijenjena na destinacije kako bi postale odgovornije u turizmu.

OGLAS

Zanimljive priče

OGLAS

Ove godine bilo je ukupno 165 prijava sa 128 poslanih priča. Prijave je ocjenjivao tim ocjenjivača Top 100, stručnjaci za zemlje i partneri Green Destinationsa, kojima koordinira Green Destinations. Svake godine natjecanje “Green Destinations Top 100 Stories” prikuplja podatke o održivom turizmu, priče i dobre prakse s destinacija diljem svijeta koje dijele kao inspirativne primjere drugima, od turističkih profesionalaca do putnika.

OGLAS

Pričajući svoje priče, destinacije su prepoznate po rješenjima koja su primjenjivala kao odgovor na izazove i probleme održivog razvoja s kojima su se susrele. S obzirom na vrlo izazovna vremena s kojima se turistički sektor posljednjih godina suočavao, otpornost i naporan rad destinacija da postanu odgovornije nešto je što treba slaviti. Pet je uspješnih priča iz Bosne i Hercegovine koje su 2023. godine izabrane među top 100 priča dobre prakse u svijetu!

Ove godine ove priče imaju priliku osvojiti nagradu publike na Green Destinations Story Awardu 2024., koji će se održati na sajmu ITB Berlin 2024. u ožujku ove godine. Na događaju Green Destination 2023., koji je od 8 do 10. listopada 2023. godine održan u Tallinnu u Estoniji, predstavljeno je pet odabranih “Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta EU4Business Recovery, koji sufinanciraju Europska unija i njemačka vlada. Među pet destinacija iz Bosne i Hercegovine koje su podržane kroz projekt COVID-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery su Konjic, Trebinje, Bosanska Krupa, spomenik prirode Skakavac Sarajevo i Tišina – Bosanski Šamac.

Grad Trebinje je i ove godine svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put predstavljena je ponuda aktivnog odmora u ovom gradu. Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA s partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma kroz glavnu aktivnost – revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Želja im je da kroz ovaj program do kraja godine Grad Trebinje dobije i certifikat o održivosti destinacije te bi tako postalo prva destinacija u BiH koja je to postigla, a druga destinacija na prostoru zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni certifikat.

Grad Bosanska Krupa jedna je od ukupno pet destinacija iz Bosne i Hercegovine koji se uspio kvalificirati kao jedna od Green Destinations Top 100 priča. Na ovo natjecanje Grad Bosanska Krupa prijavio se s pričom “Eight Green Islands/Zeleni otoci: Connecting Our Community” koja govori o naporima i poduzetim aktivnostima u području održivog razvoja te o ulozi i doprinosu cjelokupne zajednice na samu održivost razvoja. Dakle, prijavili su se s pričom o Malim adama, odnosno Zelenim otocima. Na stranici “Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu Konjic je opisan kao atraktivna destinacija u Bosni i Hercegovini, smještena u blizini popularnih turističkih mjesta kao što su Sarajevo, Mostar i Dubrovnik.

– Turisti mogu uživati u istraživanju gradskih povijesnih znamenitosti, kao što je obnovljeni Kameni most, uz sudjelovanje u aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje, kampiranje, rafting, vožnja kajakom i paragliding. Rijeka Neretva, poznata kao “božanstvo koje teče”, važan je turistički simbol Konjica. Nastaje u planinskim predjelima visoke Hercegovine, tvoreći jedinstveni ekosustav. Rafting na rijeci Neretvi nudi uzbudljiva iskustva za početnike i iskusne avanturiste – navodi se.

Blagodati prirode

Spomenik prirode “Skakavac” Županijske javne ustanove za zaštićena prirodna područja s pričom o dobroj praksi “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” proglašen je jednom od top 100 priča zelenih destinacija o održivosti za 2023. u svijetu. Ustanova je u suradnji s GIZ-om i Green Visionom Bosne i Hercegovine tako ušla u proces certificiranja spomenika prirode Skakavac kao zelene destinacije, jedne od pet destinacija s prostora cijele Bosne i Hercegovine. Spomenik prirode Skakavac prepoznatljiv je po vodopadu visokom 98 m, jedinstvenoj lokaciji prirodne i kulturne baštine u neposrednoj blizini grada Sarajeva. Peto na listi našlo se zaštićeno stanište Tišina kod Bosanskog Šamca. Zaštićeno stanište Tišina nalazi se na krajnjem sjeveru RS-a i Bosne i Hercegovine, na području općine Šamac. Ima prosječnu nadmorsku visinu od 85 metara. Ukupna površina zaštićenog staništa Tišina iznosi 196,49 ha. Močvarno-barski kompleks Tišina kod Šamca čine bare i močvare Mala Tišina, Velika Tišina, plavna livada Odmut i kanal Žandrak s okolnim poplavnim šumama, što predstavlja jedno od danas malobrojnih kontinentalnih prirodnih vlažnih staništa u plavnom području rijeke Save u BiH, koje je važno stanište za brojne vrste biljnog i životinjskog svijeta iz aneksa EU smjernice o staništima i smjernice o pticama, ali i važan čimbenik zaštite od poplava. Bara Tišina jedna je od lokacija koja je predmet istraživanja znanstvenika još od vrijeme Austro-Ugarske. Istaknuti istraživači, poput poznatog njemačkog botaničara Otta Sentnera, hidrobiologa Đorđa Protića i botaničarke Željke Bjelčić, vodili su istraživanja u ovom području. To je posljednje preostalo močvarno područje uz Savu u Bosni i Hercegovini. Služi kao stanište mnogim ugroženim vrstama ptica (oko 130 vrsta), vodenim biljkama (160 vrsta) i ribama (21 vrsta). Ima veliki značaj kao mjesto za gniježđenje, zimovanje, hranjenje i odmor za ptice selice koje tu prolaze. Inače, organizacija Green Destinations ima za cilj promovirati priče koje govore o inovativnim i učinkovitim inicijativama i projektima destinacija koje rade na održivom razvoju, i to na globalnoj razini.

Oglasi
LM