viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.04.24 @ 08:37
OGLAS

Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nastavit ćemo raditi na daljnjem napretku BiH na europskom putu i na postizanju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim razinama. I to u suradnji, a ne u sukobu s međunarodnom zajednicom, izjavio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

OGLAS

Kako je istaknuo, za Hrvatsku je daljnji napredak BiH u europskim integracijama od strateške važnosti, a uvjeren je i da je europski okvir jedini koji jamči daljnji napredak, stabilnost i koheziju zemlje. Govoreći o ulozi Hrvatske u donošenju odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, Plenković je ustvrdio da se na Europskom vijeću i svim drugima razinama Vlada RH bori za Bosnu i Hercegovinu kao da se bori za Hrvatsku te da je to kontinuirano zalaganje dokaz dobrosusjedske politike prema zemlji s kojom Hrvatska ima iznimne veze i u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.

-Odluka o otvaranju pristupnih pregovora od povijesne je važnosti za BiH, a ujedno i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitam posebno Borjani Krišto i Vijeću ministara na učinjenom poslu i svima koji su pridonijeli da se u proteklim mjesecima ostvare reformski iskoraci. Sada slijede faza izrade i odobravanja pregovaračkog okvira, screeninga kao i niza drugih procesa kojima će se odnosi BiH s EU uvesti u novu fazu i podići na potpuno novu razinu. Otvaraju se i dodatne mogućnosti iz pretpristupnih fondova čime će se potaknuti ekonomski razvoj i podići standard građana. U idućem razdoblju, bit će potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH. Početak pristupnih procesa dotiče sve aspekte političkog, socijalnog i ekonomskog života države pristupnice. Pritom je važno da se nastavi rad na reformama, a osobito na izbornoj reformi radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kazao je Plenković.

OGLAS

Hrvatski premijer smatra da bi se svi oni kojima je, kako kaže, istinski stalo do napretka, stabilnosti i veće funkcionalnosti BiH, trebali zalagati za ukidanje sadašnje diskriminatorne prakse vezano za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

OGLAS

-Hrvatska će se i kroz bilateralni, ali i europski okvir zalagati za žurno rješenje ovog pitanja koje uvelike opterećuje odnose Hrvatske s BiH. Za razliku od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istovremeno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, poručio je Plenković.

OGLAS

U intervjuu za Večernji list Plenković je podržao izgradnju Južne plinske interkonekcije istaknuvši da je to projekt za koji se izborila Vlada RH pod njegovim vodstvom, a predstavlja „strateški važan projekt za BiH kao alternativni pravac uvoza plina i način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu“.

-Kao takav, ključan je element i šire slike energetske diversifikacije u regiji jugoistočne Europe. Spremni smo nastaviti aktivnosti i ulaganja na izgradnji našeg dijela plinovoda. Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH. To je okvir u kojem djelujemo i za koji smo uvjereni da osigurava pravično, održivo i dugoročno rješenje na korist BiH, njezine energetske diversifikacije, novih poslovnih prilika te ekonomskog razvoja, ustvrdio je Plenković.

Kada su u pitanju predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj Plenković kaže da je pred hrvatskim državljanima u srijedu jasan izbor. Hrvatska će, kaže, ili nastaviti ići naprijed, povećavati kvalitetu života građana i jačati svoj utjecaj u Europi i svijetu, ili slijedi povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju. Poručio je kako očekuje i snažnu podršku Hrvata izvan Hrvatske, a osobito Hrvata koja žive u Bosni i Hercegovini.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM