viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.05.24 @ 10:56
OGLAS

Izbori za zastupnike u Europski parlament iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 9. lipnja 2024. godine.

Pozvani su svi hrvatski državljani koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača. Prethodna/aktivna registracija provodit će se do 29. svibnja 2024. godine.

OGLAS

Konzularno područje Konzulata u Vitezu obuhvaća sljedeće općine: Bugojno, Busovača, Dobretić, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik i Vitez.

OGLAS

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske:

OGLAS
  • hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj,
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji posjeduju ili su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije,
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju ili nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno ili putem epošte. U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju.

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste. Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u srijedu 29. svibnja 2024. godine. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeću adresu:

Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez
Franšizni centar BiH,
Poslovni centar 96 broj 2
72250 Vitez
Telefon: +387 30 719 200
E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM