viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.03.24 @ 12:16

Nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom krenula su prisvajanja zasluga. Tako jedni govore da se ne hvale, a hvale se, dok drugi zasluge pripisuju samo sebi.

Zadovoljstvo
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić napisao je na Facebooku kako za njega nema većeg zadovoljstva. “Za mene, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od ovih riječi predsjednice Europske komisije. Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše europske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnoj razini uradili više nego naši prethodnici za deset godina. Toliko o “izdajama” i “prodajama””, ocijenio je Nikšić.

OGLAS

Rekao je kako politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma očito dala ogroman rezultat. Na pragu smo, kaže on, sada već izglednog otvaranja pregovora s EU, što je naš višedesetljetni cilj. “Posebno mu je drago što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup europskim fondovima, što ćemo stvaranjem europske političke klime u BiH i europskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji. Naravno, još je puno posla pred nama, daleko smo od toga da možemo reći kako je sve gotovo. Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu s Ustavom, predano ćemo raditi na njenom europskom putu i konačnom uključenju u Europsku uniju, jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plaće, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da umirovljenici mogu živjeti od svoje mirovine. Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad”, naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić.

OGLAS

Doprinos RS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je najavu zelenog svjetla najavu predsjednice Europske komisije Ursule fon der Lajen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU i BiH, ali da to bez datuma ne znači puno. “Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je europski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja – život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica”, naglasio je Dodik. Dodao je kako posebno želi zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sugovornicima koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH “mala EU”. “Da može funkcionirati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednadžbu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednadžba koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste”, napisao je Dodik na mreži X.

OGLAS

Zakoni
Ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je zeleno svjetlo Europske komisije snažna poruka i značajna stvar, ali i dodatni vjetar u leđa da se nastavi raditi na europskom putu. “Bez obzira na konačnu odluku, koju očekujemo sljedećeg tjedna, nećemo odustati od europskog puta, ali ni i od prvobitnih stavova koje ćemo i dalje isticati – buduće članstvo bez stranog protektorata i koje ni u kom slučaju ne smije ugroziti ustavnu poziciju i nadležnosti Republike Srpske u BiH, koje su osigurane kroz Daytonski sporazum i ugrađene u Ustav”, rekao je Klokić. Dodao je kako je ”Republika Srpska oduvijek podržavala članstvo BiH u EU”. “Važno je da građani znaju, a što me osobno raduje, da smo tražene europske zakone usvojili uz potpunu zaštitu autonomije i statusa Republike Srpske, za šta smo se od početka i zalagali”, istaknuo je Klokić.

Put u Strasbourg
Inače, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta sudjelovat će sljedeća dva dana na sjednici u Strasbourgu na kojoj će se razgovarati o odnosima BiH i EU. Tamo putuju predsjedateljica Snježana Novaković Bursać, zamjenici predsjedateljice Zdenko Ćosić i Mia Karamehić Abazović, te članovi Dženan Đonlagić, Radovan Kovačević, Saša Magazinović, Denijal Tulumović i Milan Petković. Drugog dana sjednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje razgovarat će se o stanju ispunjenosti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o osam koraka navedenih u preporuci Europske komisije za status kandidata iz listopada 2022. godine, uzimajući u obzir sastanak Vijeća EU 21. i 22. ožujka 2024. godine.

Oglasi
LM